‘Heruitgifte medicijnen spaart milieu en verlaagt zorgkosten’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Isala dringt verspilling medicijnen terug met 90 procent
Lees meer

Heruitgifte van medicijnen tegen kanker verlaagt de milieubelasting. Dat geldt ook voor de medische kosten. Dat blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Radboudumc en de universiteit Utrecht. De besparing kan in de tientallen miljoenen lopen. Het onderzoek is gepubliceerd in Jama Oncology.

Dit meldt Radboudumc op de website.  Medicijnen tegen kanker in pilvorm blijven regelmatig over bij patiënten. Lisa-Marie Smale van het Radboudumc onderzocht in haar promotieonderzoek of deze ongebruikte medicijnen te verzamelen en opnieuw uit te geven zijn. Leidt zo’n aanpak uiteindelijk ook tot een lagere milieubelasting en minder kosten?

Vereiste temperatuur

Om de kwaliteit van medicijnen te garanderen, werden de medicijnen in dit onderzoek afzonderlijk verpakt. Ze kregen een sensor die registreerde of ingeleverde medicijnen binnen de vereiste temperatuur waren bewaard. Smale: “Twee jaar lang onderzochten we deze procedure. Dit deden we samen met de apotheken van vier Nederlandse ziekenhuizen; Radboudumc, UMC Utrecht, Jeroen Bosch ziekenhuis en St Antonius ziekenhuis. Ruim 1.000 patiënten die thuis orale medicijnen tegen kanker gebruikten, deden mee aan het onderzoek.”

Veelbelovende resultaten

De resultaten, gepubliceerd in het vakblad JAMA Oncology, zien er veelbelovend uit. De investering in de methode bedraagt 37 euro per patiënt per jaar. Daar staat een besparing tegenover van 613 euro. Jaarlijks levert dat per patiënt een netto besparing op van 576 euro. Smale: “In Nederland kunnen we met deze heruitgifte van medicijnen jaarlijks tussen de 20 tot 50 miljoen euro besparen. Inmiddels hebben we het proces verder geoptimaliseerd. Dit maakt  een netto besparing van 655 euro per patiënt mogelijk.”

Europese regels

Van alle verspilde medicijnverpakkingen is twee derde opnieuw uit te geven. Projectleider Charlotte Bekker van Radboudumc: “Op basis van de resultaten wordt het onderzoek uitgebreid naar veertien ziekenhuizen. Opnieuw kijken we naar pillen tegen kanker. Heruitgifte mag alleen in het kader van een wetenschappelijke studie wegens Europese regels. We hopen dat de aanpak uiteindelijk landelijk kan worden gebruikt én voor andere medicijnen.”

Bron: Radboud UMC

Deel

artikel
Marjo Vissers: ‘Stop met pleisters plakken in ggz’
Lees meer
artikel
‘Gezondheid begint bij regeneratieve voeding’
Lees meer
artikel
‘Harde boodschap’ Rotmans zet zorgbestuurder aan het denken
Lees meer
artikel
De Groene GGZ: natuur en gezondheid gaan hand in hand
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in