ICT-imago zorgorganisaties zit in de lift

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: ICT-volwassenheid ziekenhuizen neemt af
Lees meer

Het imago van zorgaanbieders op het gebied van informatietechnologie zit in de lift. Onder de tien grootste stijgers in de Computable 100 in de categorie niet-ICT-bedrijven zijn dit jaar vier zorgorganisaties. In totaal telt deze lijst elf zorgorganisaties. Als ICT-opdrachtgever is de zorg met zestien noteringen op de bijhorende deellijst nog duidelijker favoriet.  

De Computable Top 100 in de categorie niet-ICT-bedrijven wordt net als voorgaande jaren aangevoerd door Bol.com. De hoogst genoteerde zorginstelling is Amsterdam UMC op plek 18, gevolgd door Erasmus MC (29) en Radboudumc (43). In de onderste helft van de lijst staan verder zorgverzekeraar CZ (56), LUMC (58), Jeroen Bosch Ziekenhuis (64), Máxima Medisch Centrum (65), UMC Utrecht (UMC Utrecht), UMCG (79), GGD (83) en Isala Klinieken (99).

Sprong

De Computable 100 laat zien dat het ICT-imago van zorgorganisaties dit jaar flink vooruit is gesprongen. Radboudumc staat 43 plaatsen hoger dan vorig jaar en voert daarmee de top 10 van grootste stijgers aan. Jeroen Bosch Ziekenhuis, CZ en LUMC doen het met een stijging van respectievelijk 33, 21 en 18 plaatsen ook goed.

Kennisniveau

In de deellijst waarin de beleving van het opdrachtgeverschap wordt weergegeven, vinden we onder de zestien genoteerde zorgorganisaties ook de eerste care-aanbieder terug: ‘s Heeren Loo op plek 99. In de Top 100 Hoogste Kennisniveau staan in de eerste vijftig vier academische centra met Amsterdam UMC op plek 8 als hoogste. Onder de resterende tien zorgorganisaties op deze deellijst ook de eerste en enige ggz-aanbieder: Arkin (99).

IT-volwassenheid

Afgezet tegen een recent onderzoek van M&I mogen de uitkomsten opvallend heten. Het adviesbureau constateerde recentelijk in de jaarlijkse inventarisatie dat de IT-volwassenheid van zorgaanbieders daalt. De uitkomsten van de Computable Top 100 geven een ander beeld.

Chipsoft

Opvallend is ook de positionering van zorg-gerelateerde ICT-bedrijven in de Imago Top 100 voor ICT-bedrijven. EPD-leverancier Chipsoft is gestegen van plek 68 naar 49, terwijl er in de media het afgelopen jaar veel kritische aandacht is geweest voor het bedrijf. Met een winst van 29 plekken doet ECD-leverancier Nedap het op plek 40 ook goed in de Computable lijst. Met een eerste plaats heeft chipfabrikant ASML dit jaar de grote drie van de Big Tech, te weten Apple, Google en Microsoft, weten te verdringen als ICT-bedrijf met het sterkste imago.

Methodiek

Het imago-onderzoek voor de Computable 100 is uitgevoerd door online opiniepeiler Enigma Research. Ruim 1400 personen deden mee. In het onderzoek werd specifiek gevraagd naar het imago van de potentiële kandidaten op negentien ICT-gerelateerde deelgebieden zoals kennisniveau en innovatie. Ook de perceptie van de kandidaten als zakenpartner en als werkgever werd meegewogen.

De berekening gebeurde door de deeltotalen op te tellen en te indexeren ten opzichte van de nummer één. Aan het imago-onderzoek namen 150 ICT-bedrijven deel. De deelnamedrempel lag bij een minimale jaaromzet van veertig miljoen euro.

 

Deel

artikel
Ziekenhuizen zwommen zelf leveranciersfuik in
Lees meer
artikel
Cerner CEO Feinberg: ‘Data delen is sleutel tot beter EPD’
Lees meer
artikel
Hoog tijd voor gebruiksvriendelijk EPD-systeem
Lees meer
artikel
‘Ziekenhuizen hikken tegen verdere uitrol PGO aan’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in