Huisarts Janneke Stolker werkt met patiënt aan leefstijl

Volgend artikel: Leefstijl blijvend aanpakken: vijf tips
Lees meer

Het gesprek over leefstijl voeren is voor veel huisartsen nog niet vanzelfsprekend. En dat terwijl een gezonde leefstijl de patiënt meer energie, verbondenheid en zelfvertrouwen kan geven. Huisarts Janneke Stolker wil hier verandering in brengen. 

Bron: Arts en Leefstijl

Het heeft Huisarts Janneke Stolker altijd verbaasd dat huisartsen leren welke behandeling bij welke kwaal past, maar niet hoe patiënten hun lichaam gezond kunnen houden. Het lijkt erop dat behandeling vrijwel altijd wordt geassocieerd met medicatie.

Janneke Stolker is naast huisarts (gast)docent geneeskundeopleiding en eigenaar van Leefstijlaanpak: “Na ruim tien jaar als huisarts gewerkt te hebben, merkte ik dat het zowel patiënten als mezelf veel meer energie gaf als het lukte om patiënten meer regie te geven over hun ziekte of klachten.“

Gezonder leven

“Naast de patiënt gaan staan en samen werken aan een gezondere leefstijl, leidde vaak tot meer energie, verbondenheid en zelfvertrouwen bij de patiënten. Dit inzicht motiveerde mij om Leefstijlaanpak op te richten. Daar deel ik kennis en moedig ik mijn collega’s aan bewustere en gezondere leefstijlkeuzes te maken.”

Stolker begon dertien jaar geleden haar carrière als huisarts in een huisartsenpraktijk. “Al snel besefte ik dat ik meer wilde weten over hoe we ons lichaam gezond kunnen houden, in plaats van alleen te reageren wanneer er klachten optreden.”

Na het bijwonen van een van de allereerste congressen van Vereniging Arts & Leefstijl werd Janneke geraakt door de boodschap: waarom niet focussen op een gezonde leefstijl als basis en behandelen alleen als nodig?

Kennis leefstijl vergeten

“Ik besefte dat dit mijn koers was”, zegt Stolker. “Ik ging dieper in op wat een gezonde leefstijl inhoudt en hoe het onze gezondheid beïnvloedt. Het werd me duidelijk dat we veel potentieel hebben om gezondheid te verbeteren, maar deze kennis lijken we te zijn vergeten.”

“De samenleving zoekt ‘quick fixes’, maar leefstijlverandering is complex. Als arts besefte ik dat het cruciaal is om patiënten te begeleiden bij het begrijpen en aanpakken van hun leefstijl. Zo nemen ze controle over hun gezondheid. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van arts en patiënt.”

Het leefstijlgesprek

Inmiddels is Janneke Stolker nauw betrokken bij de activiteiten van Vereniging Arts & Leefstijl. Ze fungeert als gastdocent en verzorgt gespreksvaardigheidstrainingen over hoe je het gesprek over leefstijl kunt aangaan met je patiënten. “Het voeren van zo’n leefstijlgesprek is altijd zeer boeiend. Het Leefstijlroer is hierbij een geweldige tool die een goede start biedt. Zo kan iemand voeding en beweging zien als fundamenten voor mogelijke verbetering, terwijl een ander dit als betuttelend kan ervaren en juist liever praat over ontspanning en slaap.”

Leefstijlgeneeskunde in opleidingen

Stolker is daarnaast voorzitter van de werkgroep ‘Leefstijl in de Huisartsenopleiding’. Deze werkgroep zet zich in voor een uniforme integratie van leefstijlgeneeskunde binnen het curriculum van diverse universiteiten.  “Er is nog aanzienlijke ruimte voor verbetering als het aankomt op consistentie tussen verschillende opleidingen, zodat leefstijl overal een integraal aspect wordt.”

 “Ik hoop dat over tien jaar onderwijs geven over leefstijlgeneeskunde overbodig is omdat dit dan algemeen bekend is en als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Stel je voor dat gezondheid een vak is op de basisschool. Dat jonge artsen doordrongen zijn van het belang van leefstijl. En dat ik als arts niemand meer hoef te overtuigen van de waarde van een gezonde leefstijl.”

 

Deel

artikel
iPH en ROC Midden Nederland verlengen samenwerking
Lees meer
artikel
Jaarbeurs verbindt zich aan Ouder Worden 2040
Lees meer
artikel
Vluchtelingenprojecten: drie subsidies
Lees meer
artikel
WHO: Grote Vier veroorzaken miljoenensterfte
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in