Jonge generatie zoekt huisartspraktijk van de toekomst

Gastauteur Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Jonge aanjagers stimuleren vernieuwing huisartsenzorg
Lees meer

De zorgvraag stijgt zo hard dat de zorg onbetaalbaar wordt. En er zijn niet genoeg mensen om deze zorg te leveren. Dit raakt zeker de jonge generatie. Met  ‘Aanjagers van Technologie’ pakken we deze uitdaging op. We gaan op zoek naar de huisartspraktijk van de toekomst.

Door Niels van Herwijnen

Aanjagers van Technologie is een groep studenten van de vier Technische Universiteiten. Samen zoeken we naar oplossingen en zetten we verandering in gang. Ons doel? De zorg toekomstbestendig maken.

Een echte wake-up call was voor ons de conclusie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Binnen veertig jaar stijgen de zorgkosten naar 16.000 per Nederlander per jaar. Hierdoor wordt de basis zorgverzekering onbetaalbaar voor veel Nederlanders en is er onvoldoende geschikt personeel om de gevraagde zorg te leveren.

De stem van de toekomst

We horen de noodklok luiden. Als jonge generatie roepen we iedereen op om in actie te komen. Laten we het heft in eigen handen nemen en niet wachten op beslissingen uit Den Haag.

Als ‘Aanjagers van technologie’ kijken wij met een frisse blik naar de maatschappij. We onderzoeken hoe technologische ontwikkelingen kunnen helpen om problemen beter, sneller of goedkoper op te lossen. Tijdens de Dutch Health Week laten we inspirerende voorbeelden zien en gaan we met ons publiek in gesprek over de toekomst van de zorg.

Wij willen er, samen met het werkveld, voor zorgen dat de zorg toekomstbestendig is. Omdat we niet willen dat de zorg straks alleen betaalbaar is voor de rijken. Hoe we dat aanpakken? Ik  ben aangewezen als aanjager van de zorgsector. En ben in gesprek gegaan met een brede groep vertegenwoordigers op zoek naar inspirerende voorbeelden. Als we de kennis gebruiken die al aanwezig is en die breed delen, zetten we een eerste stap richting een oplossing. Want kleine veranderingen maken al een groot verschil.

Huisartspraktijk van de toekomst

Tijdens gesprekken met huisartsenpraktijken, koepelorganisaties, zorgspecialisten en onderzoekers ontdekte ik dat niet alleen de jonge generatie zich zorgen maakt over de toekomst van de zorg. Veel professionals willen wel innoveren, maar hebben het te druk. Of ze  lopen er tegenaan dat preventieve zorg niet voldoende wordt vergoed. Hierdoor is het lastig om écht grote stappen te zetten.

Daarom heb ik gekozen voor een praktische aanpak. Ik ben op zoek gegaan naar huisartsenpraktijken die met kleine veranderingen daadwerkelijk al verschil maken. Daarnaast sprak ik met Zorgverzekeraars Nederland over de vergoeding voor preventieve zorg.

Er blijken al veel mooie initiatieven te zijn. Ik selecteerde drie praktijken voor het project ‘De huisartsenpraktijk van de toekomst’. Zij onderscheiden zich op het gebied van samenwerken & het delen van data, digitalisering en positieve gezondheid & leefstijlgeneeskunde.

Gezond blijven

Hoe ziet een huisartsenpraktijk er in de toekomst uit? Het zou toch fantastisch zijn als het een plaats is waar het niet alleen gaat om ziek zijn, maar ook om gezond blijven. Als we meer gezonde mensen krijgen, worden die mensen gelukkiger en hebben ze minder (dure) zorg nodig.

Om daar te komen, is er nog wel iets nodig. Er moet bijvoorbeeld meer worden gekeken naar innovatieve behandelmethoden, manieren om samen te werken, digitalisering en preventie.

Goedkoper dan genezen

Wij geloven dat voorkomen niet alleen beter is dan genezen, het is ook nog eens goedkoper. Daarom willen we dat er vanuit de zorgverzekering wordt geïnvesteerd in effectieve preventieve zorg. Nu ligt de nadruk nog te veel op het vergoeden van curatieve zorg.

Om verandering in gang te zetten, hebben we een casus opgezet waarin we ons hard maken voor het vergoeden van preventieve zorg. We laten zien welke eventuele potjes er al zijn, zodat ze bekender worden en vaker worden gebruikt. Maar ook maken we hiermee een statement omdat we laten zien waar de gebreken liggen.

Hoog op de politieke agenda

Wij willen daarom in de toekomst nog vaker in gesprek gaan met Zorgverzekeraars Nederland om te kijken hoe de situatie nu in elkaar steekt voor specifieke gevallen. Tijdens de Dutch Health Week delen we een voorbeeldcasus en ook daarna blijven we aandacht vragen voor dit onderwerp. We willen dat het hoog op de politieke agenda komt te staan.

 Niels van Herwijnen is masterstudent biomedical engineering aan TU/e, richting bio-organic chemistry. Dit jaar is hij Aanjager van technologie voor het Thema zorg.

Deel

artikel
PlusPraktijken: betere eerstelijnszorg voor minder geld
Lees meer
artikel
Digital first huisartsenpraktijk maakt zorg toekomstbestendig
Lees meer
artikel
‘Biomedisch model biedt geen uitkomst bij long covid’
Lees meer
artikel
‘Nog beter zorgen voor alle ouderen’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in