Kleine ziekenhuizen worstelen met kosten IT

Volgend artikel: Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren
Lees meer

Ziekenhuizen met een jaaromzet tot 150 miljoen euro worstelen in toenemende mate met de kosten van ICT. Dat constateert adviesbureau M&I/Partners in zijn jaarlijkse benchmark. Voor de bestuurders en Chief Information Officers (CIO’s)  van kleinere ziekenhuizen zal het de komende jaren koorddansen onder hoogspanning worden.

Versnelde digitalisering als gevolg van covid is één van de oorzaken. Maar er zijn ook structurele kostendrijvers, zoals hogere eisen ten aanzien van informatieveiligheid en beschikbaarheid.

Covid heeft de inzet van digitale zorg in de vorm van beeldbellen, digitale consulten en landelijke capaciteitsplanning een forse impuls gegeven. Als gevolg hiervan hebben ziekenhuizen meer middelen voor IT moeten vrijmaken.

Extra kosten

M&I wijst verder op extra kosten bij de doorontwikkeling van online mogelijkheden voor patiënten. Ook integrale beeld-oplossingen kunnen duur uitvallen. Hetzelfde geldt voor data analyse met gebruikmaking van machine learning en Artificial Intelligence op verantwoordings- en stuurinformatie.

Koorddansen

Daarbij zal het niet blijven, zo constateert Computable op basis van de bevindingen van M&I/Partners. Van alle kanten groeit druk om verder te digitaliseren. Daarbij valt te denken aan wetgeving, eisen van zorgverzekeraars, landelijke ontwikkelingen en ambities van ziekenhuizen.

Omdat schaal een cruciale factor is bij de toepassing van ICT, zijn de stijgende IT-kosten voor grote ziekenhuizen makkelijker te behappen. Voor de bestuurders en Chief Information Officers (CIO’s)  van kleinere ziekenhuizen zal het de komende jaren koorddansen onder hoogspanning worden, voorspelt Computable. Balanceren tussen kosten- en risicobeheersing en de digitalisering van zorg.

Lees verder: Kostenstijging ict beknelt kleinere ziekenhuizen | Computable.nl

Philip van de Poel Auteur
Lees meer

Deel

Leidraad geeft richting aan AI in de zorg
Lees meer
‘E-health is in ggz geen eenmalige tijdsinvestering’
Lees meer
Slimme bed-app verlicht nachtdienst
Lees meer
Zorg doet er goed aan ‘nul vertrouwen’ te hebben
Lees meer
Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren

Digitalisering komt terug in alle onderwerpen die bij de raad van toezicht langskomen. Leden van de raad van toezicht die zelf geen kennis en ervaring hebben met digitaliseren, weten niet welke thema’s erdoor geraakt worden. Het wordt tijd voor een digicommissaris.

Ilonka Coenraad Auteur
Lees artikel

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in