Leefstijl blijvend aanpakken: vijf tips

Uitgelicht event: Zorg & food 2024
Lees meer

Huisarts Chris Otten wil zijn patiënten helpen om hun leefstijl blijvend de veranderen. Wilskracht is daarbij niet de sleutel.  Wel het aanpakken van belemmerende overtuigingen. Vijf tips. 

Chris Otten ziet in zijn praktijk veel jonge patiënten die kampen met gezondheidsproblemen. “Denk daarbij aan overgewicht, insulineresistentie en psychische nood. De problemen worden vaak veroorzaakt door factoren als stress, gebrek aan beweging en ongezond voedsel.”

Otten legt in zijn duo-praktijk samen met collega Selma Jonkers dus de focus op leefstijl. Hij zet daarbij het leefstijlroer en positieve gezondheid in. Om zo patiënten te bevorderen hun eigen regie te nemen bij het aanpassen van hun leefstijl.

Vertrouwensband

Hij verwacht dat over tien jaar huisartsen een deel van de zorg digitaal af kunnen handelen. Daardoor komt er hopelijk meer tijd vrij voor persoonlijke gesprekken, vooral met complexere patiënten. “Ik hoop dat iedereen toegang heeft tot een huisarts met wie hij een vertrouwensband heeft opgebouwd. Er moet voldoende tijd zijn voor verdieping, om naar de totale mens te kijken met zijn hele verhaal en de context waarin hij leeft. Vanuit preventie en algehele gezondheid hoop ik dat leefstijl en positieve gezondheid een integraal onderdeel worden in de huisartsgeneeskunde.”

Gedragsverandering als kern

Chris benadrukt dat gedragsverandering de kern is. Daarbij speelt kennis een cruciale rol. “Veel gedrag is onbewust. Het is vaak gebaseerd op verkeerd aangeleerde gewoontes. De sleutel voor verandering is niet wilskracht. Die ligt in het aanpakken van belemmerende overtuigingen.”

“Stress werkt eerder tegen dan mee bij gedragsverandering. De kans op succes is groter als je begint met het aanleren van kleine, helpende gewoontes. De grootste interne motivatie ontstaat als de nieuwe gewoonte een integraal onderdeel wordt van iemands identiteit.”

Coaching

Coaching speelt hierin een cruciale rol. “Als het over leefstijl gaat, zit je meer je meer naast de patiënt dan tegenover hem of haar. Een coachopleiding is daarom zo nuttig. Hoe begeleid je iemand richting een gezonde leefstijl.”

Vijf tips voor zorgprofessionals

Chris deelt vijf praktische tips voor zorgprofessionals om patiënten te coachen hun leefstijl en gedrag aan te pakken.

  1. Vermijd gesprekken over worst case scenarios. Dat voorkomt stress.
  2. Help patiënten te begrijpen dat ze zelf regie kunnen hebben over hun gezondheid en ziekteverloop.
  3. Stel patiënten gerust en erken mogelijke schaamte over ongezonde gewoonten.
  4. Betrek de omgeving van de patiënt in het gesprek, inclusief woon- en werkomgeving.
  5. Start klein met helpende gewoonten en nieuwe overtuigingen, en maak gezonde gewoonten een deel van de eigen identiteit.

Bron: Arts en Leefstijl

Inspiratie opdoen over voeding in de zorg? Kom op 9, 10 en/of 11 april naar Jaarbeurs voor Zorg & food. Het event staat drie dagen in het teken van gezonde, duurzame en persoonsgerichte voeding. 

 

Deel

Meer over

Leefstijl,
artikel
Olga Commandeur: ‘Minder bewegen vergroot valrisico’
Lees meer
artikel
Dorenda van Dijken: ‘Overgang moet uit taboesfeer’
Lees meer
artikel
‘Nog beter zorgen voor alle ouderen’
Lees meer
artikel
Ron Blaauw: ‘Ik ga echt geen klei eten’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in