Luscii introduceert vierdaagse werkweek

Pieter Verbeek Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Escaperoom helpt zorgmedewerkers over technologiedrempel
Lees meer

Luscii introduceert een vierdaagse werkweek waarbij werknemers wel voor vijf dagen betaald krijgen. Minder werken maar toch meer productiviteit. Startup Luscii laat zien dat het kan. “We geven mensen tijd en ruimte terug.”

Sinds de komst van corona is thuiswerken voor het merendeel van de Nederlandse werknemers de nieuwe realiteit. Ook bij Luscii is dit het geval. Het jonge bedrijf werd snel succesvol door de app die ze ontwikkelde waarmee zorgverleners hun patiënten op afstand kunnen begeleiden met thuismetingen, educatie en contact op afstand zodat ziekenhuis bezoek minder nodig is. “Wat we merkten was dat mensen door al dat thuiswerken de balans misten in hun werk en privéleven”, vertelt Ronald Scheffer, naast Daan Dohmen een van de medeoprichters van de startup. “Daarom besloten we met ons hele team om dit experiment uit te proberen.”

Productiviteit

Na drie maanden blijkt het een groot succes. Door een dag minder te werken, heeft het personeel van Luscii een betere balans, concludeert Scheffer. “Ook is de productiviteit gestegen. Van te voren hadden we gezegd dat het experiment geslaagd zou zijn als die gelijk zou blijven. Nu blijkt dat die met 10 procent is gestegen, op de afdeling growth zelfs met 16 procent. Verder is het werkgeluk onder de mensen gegroeid naar 4,6 op een schaal van 1 tot 5 en is het ziekteverzuim afgenomen tot een minimale 0,6 procent.”

Kortom, mensen die bij de scale-up werken, hebben meer energie, krijgen meer werk gedaan en zijn meer tevreden over het bedrijf. Scheffer: “We zijn dan ook erg blij met deze resultaten en we hebben het experiment omgezet in pertinent beleid. Werkelijk iedereen is er enthousiast over.”

Vrijdag vrij

De vrijdag is nu dan ook voor alle medewerkers een standaard vrije dag. “Alleen de mensen van de klantenservice wisselen elkaar af, omdat we wel bereikbaar willen zijn”, licht Scheffer toe. “Wel hebben we de afspraak met elkaar dat als er iets groots is, een panieksituatie, dat iedereen er dan is. Dat die betrokkenheid er is hebben we vorig jaar gezien toen we in vijf dagen een hele nieuwe dienst hebben opgezet samen met een team deskundigen van OLVG, de Corona Check. Toen draaiden we met zijn allen tot wel twintig uur per dag.”

Bedrijfscultuur

De nieuwe vierdaagse werkweek past helemaal in de bedrijfscultuur van Luscii. “We doen het altijd al net wat anders dan anderen”, stelt Scheffer. “We hebben namelijk geen managers, we hebben geen kantoor meer en meetings hebben we zoveel mogelijk afgeschaft. Als ze echt nodig zijn, houden we ze bewust zo kort mogelijk. Alleen als je er echt bij moet zijn, zit je erbij. En dat bepaalt iedereen zelf. Ook hebben we geen werktijden en bepaalt iedereen zelf wanneer die wilt werken. We werken echt op basis van vertrouwen en vrijheid. Je bent aangenomen omdat je iets heel goed kan. Niemand hoeft je daarop dan aan te spreken als je beslissingen neemt of om goedkeuring te geven. Iedereen is in feite eigen baas bij ons.”

Persoonlijke groei

De focus bij Luscii ligt echt op de work-life balance, aldus de medeoprichter. “Je ziet dat alle mensen met minder dagen werken blijer en productiever zijn. De vijfde dag moedigen we iedereen aan om te gebruiken voor persoonlijke groei. Of dat nu een uurtje wielrennen is of yoga. We geloven in werkgeluk. We willen met deze manier mensen tijd en ruimte terug geven.”

Klantenservie

Het succesvolle experiment deelt het jonge bedrijf graag met anderen. Scheffer denkt dan ook dat deze manier van werken kan zorgen voor een betere balans in het werk in de zorgsector. “Mensen in deze sector werken met onnoemelijk veel passie. Helaas is de werkdruk daarom hoog en je ziet ze met bosjes uitvallen. Natuurlijk kun je in de zorg niet standaard een vrijdag vrij geven, want de zorg moet altijd 24/7 doorgaan. Maar je zou het voorbeeld van onze klantenservice kunnen overnemen en elkaar kunnen afwisselen. Natuurlijk is het lastiger in een werkveld waar veel meer is vastgelegd in protocollen. In ieder geval is gebleken dat je in minder tijd meer kunt doen. Het geheim van het succes: geef je mensen vrijheid en autonomie. En als je iets verandert, beredeneer het dan niet dood maar  vraag jezelf steeds af ‘is it safe enough to try’.

Deel

artikel
Wachtlijsten ggz: geef ernstige patiënten voorrang
Lees meer
artikel
VR en AR in de zorg: do’s en don’ts
Lees meer
artikel
Excursie over de beursvloer: inspiratie voor de ouderenzorg
Lees meer
artikel
BeterDichtbij schoolt zorgprofessionals in online communiceren
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in