Mark Kramer: ‘Investeer in dichten gezondheidskloof’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Vijf jaar Linnean Initiatief
Lees meer

 

Het Linnean Initiatief viert op 29 september zijn eerste lustrum met een evenement in Amsterdam. Mark Kramer was in 2017 bij de oprichting tijdens het ICHOM-congres in Washington. De internist-hematoloog en lid raad van bestuur in het Amsterdam UMC blikt terug én kijkt vooruit naar de volgende vijf jaar.

Kramer sprak bij de oprichting over de noodzaak van value based healthcare voor het zorgstelsel, de relatief eenvoudige manier waarop verbeteringen bereikt kunnen worden en de variatie in de interpretatie van de Nederlandse uitvoeringen.

Linnean heeft volgens Kramer een belangrijke impuls gegeven aan de door het Zorginstituut en de NZa ontwikkelde lijn van passende zorg. Die lijn moet nu uitmonden in het integraal zorgakkoord.

Passende zorg

Passende zorg is een mogelijke oplossing voor het centrale probleem waar de gezondheidszorg mee kampt: een eindeloze vraag en begrensde middelen. “De grenzeloosheid is nu al zichtbaar in de personeelstekorten. Een grotere toename van dat tekort kan de zorg zich niet permitteren, omdat het zich als een koekoeksjong zal gedragen. Hierdoor komen middelen en mensen voor onderwijs en veiligheid in het gedrang.”

Gezondheidskloof

Om dat te voorkomen, moeten we ons afvragen wat in de komende decennia de belangrijkste gezondheidsdoelen op populatieniveau zijn. “Wil je bijvoorbeeld dat de gemiddelde waardering van een kankerbehandeling een 9 wordt in plaats van een 8,5? Dat is relatief weinig gezondheidswinst. Of zeg je als maatschappij: we gaan investeren in het dichten van de gezondheidskloof. Dat als je wieg staat in de Amsterdamse grachtengordel je niet gemiddeld acht jaar langer leeft dan wanneer je geboren bent in Amsterdam Nieuw-West of Zuid-Oost. Ook dat is passende zorg.”

Sociaal domein

Om dat werkbaar te maken, moeten het gezondheidsdomein en het sociaal domein nader tot elkaar komen. “Ervoor zorgen dat een vierjarig kind uit een sociaal zwakker milieu op school voedzame maaltijden eet en geen overgewicht krijgt. Die preventie hebben we nodig om de gezondheidskosten, bijvoorbeeld vanwege diabetes, twintig of dertig jaar later veel lager te laten zijn.”

Lees het hele interview op Linnean.nl. Mark Kramer is spreker tijdens het lustrumevent van Linnean op 29 september in Amsterdam.

Deel

artikel
Marian Kaljouw: ‘Passende zorg begint bij preventie’
Lees meer
artikel
‘Vroegdiagnostiek helpt gezondheidskloof overbruggen’
Lees meer
artikel
Vijf jaar Linnean: ‘Geen zorgbeleid maken, maar helpen uitvoeren’
Lees meer
artikel
LINNEAN-model biedt starter in waardegedreven zorg handvatten
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in