Marian Kaljouw: ‘Passende zorg begint bij preventie’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Vijf jaar Linnean Initiatief
Lees meer

Volgens het regeerakkoord is passende zorg de norm. Ook het integraal zorgakkoord (IZA) dat eraan komt, ademt passende zorg.  Om zorg echt passend te maken, is preventie essentieel, aldus Marian Kaljouw.

De voorzitter van de raad van bestuur van de NZa vertelt op Linnean.nl hoe systeempartijen en het veld de zorg met het integraal zorgakkoord passender gaan maken.

Sociaal domein     

Kaljauw: “Eén van de twee grote lijnen van het Integraal Zorgakkoord is gericht op preventie. Dan gaat het niet zozeer over preventieve maatregelen zoals het duurder maken van sigaretten, maar veel meer over het voorkomen dat mensen het zorgsysteem ingaan. Dat betekent dat we actief moeten zijn in het sociaal domein. Daar valt de meeste winst te behalen.”

De andere grote lijn is de overstap naar ‘digitaal als het kan, fysiek als het moet’. “Om de doodeenvoudige reden dat de zorg nu overvraagd wordt. We moeten de zorg anders organiseren als we willen dat mensen die het echt nodig hebben erop kunnen blijven rekenen.”

Toegankelijk en betaalbaar

De afspraken in het integraal zorgakkoord moeten ervoor zorgen dat zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Toegankelijkheid is de grootste zorg van de twee. “We zien nu al dat een grote groep mensen,  en dat zijn er miljoenen, de zorg niet zo goed kent en niet zo’n grote portemonnee heeft. Daardoor gaan ze zorg mijden. Dat is eigenlijk veel schrijnender dan de betaalbaarheid.”

Lees het hele interview op Linnean.nl. Marian Kaljouw neemt tijdens het Lustrumevent van Linnean deel aan de paneldiscussie ‘Van concurrentie naar convergentie – hoe vertalen we alle afzonderlijke, strategische programma’s tot één landelijk beleid’.

Deel

artikel
Vijf jaar Linnean: ‘Geen zorgbeleid maken, maar helpen uitvoeren’
Lees meer
artikel
Waardegedreven zorg biedt oplossing voor onhoudbaar zorgsysteem
Lees meer
artikel
LINNEAN-model biedt starter in waardegedreven zorg handvatten
Lees meer
artikel
Elizabeth Teisberg: ‘Covid toont noodzaak waardegedreven zorg aan’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in