Nuts-community ruimt digitale drempels op

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Zorg & ICT 2023
Lees meer

Met de ondertekening van een aansluitovereenkomst zetten twaalf IT-leveranciers een belangrijke stap naar drempelloze digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Het uiteindelijke doel van de open source software community Nuts is een gedeelde, decentrale infrastructuur op basis van open standaarden en dito software.

Met de aansluitovereenkomst, die de betrokken partijen op 20 januari ondertekenen, worden enkele essentiële technische vereisten voor veilige gegevensuitwisseling formeel vastgelegd.

De overeenkomst heeft betrekking op het implementeren van een zogeheten vertrouwenslaag. Partijen hebben daarmee de garantie dat verzender en ontvanger geautoriseerd zijn om gegevens op veilige wijze uit te wisselen. Dit is een cruciale stap op weg naar daadwerkelijke uitwisseling. In lekentermen: de vertrouwenslaag is tot op zekere hoogte te vergelijken met nummerherkenning op een smartphone.

Algemeen nut

Zoals de naam al aangeeft, zien de deelnemers aan het Nuts-netwerk het raamwerk voor gegevensuitwisseling in de zorg als een voorziening van algemeen nut. Deze nutsvoorziening moet informatiedeling in de zorg verbeteren en optimale samenwerking ondersteunen. Pre-concurrentieel samenwerken op het gebied van standaarden en codering maakt gegevensuitwisseling volgens de Nuts-community “sneller, beter schaalbaar, goedkoper, veiliger en privacy-vriendelijk”.

Vrijelijk beschikbaar

Medische data behoren toe aan de patiënt en de zorgprofessional, niet aan de softwareleverancier. Dat is één van uitgangspunten van de Nuts-community. “Wij zijn van mening dat leveranciers hun geld moeten verdienen met het bieden van meerwaarde aan hun eindgebruikers. Ze moeten de data vrijelijk beschikbaar stellen aan de betrokkenen”, aldus de deelnemers in een opgesteld manifest.

De beoogde communicatiestructuur moet wat de Nuts-community betreft open en gestandaardiseerd zijn. Dit komt uit het manifest naar voren. Aan het gebruik mogen geen (licentie)kosten verbonden zijn. Ook moet er een Open Source referentie-implementatie beschikbaar zijn.

Geen monopolist

De Nuts-community waakt daarnaast voor monopolievorming. “Wij willen niet investeren in een netwerktechnologie met één leverancier, of één partij die direct of indirect alle gezondheidsdata van Nederland beheert. We willen een robuust netwerk van iedereen en voor iedereen. Zonder central point of failure of monopolist dus.”

Deelnemers

De Nuts-community is een gemeenschap van verschillende partijen. Hieronder zijn ICT-leveranciers, zorgaanbieders, zorgverleners, dienstverleners, bestuurders, belangenorganisaties en de overheid. Al deze deelnemers participeren vanuit hun eigen rol actief in het realiseren van de Nuts-missie.

De dertien deelnemers die morgen de Aansluitovereenkomst tekenen, zijn leveranciers van bronsystemen in de care, integrators en leveranciers in de geboortezorg. In willekeurige volgorde zijn dit Ecare, PinkRoccade, Nedap, Gerimedica, Lable, Adapcare, Tenzinger, SDBgroep, Zorgdomein, NLcom, Hinq, ZWConnect en zorgaanbieder Bovenmaas Prenataal.

Naast principiële overwegingen spelen er voor de leveranciers ook zakelijke argumenten. Betere gegevensuitwisseling is goed voor de zorg, maar betekent ook een verbetering van de functionaliteit en toepasbaarheid van hun producten.

 

Deel

artikel
Nictiz schrijft strategie API’s voor betere gegevensuitwisseling
Lees meer
artikel
Gefedereerd leren brengt onderzoek én klinische praktijk verder
Lees meer
artikel
Leone Flikweert: ‘Zorgdata delen is een publieke waarde’
Lees meer
artikel
Data delen zet AI in de zorg in beweging
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in