Onderzoekers bundelen schadelijke effecten suiker

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: ‘Prehabilitatie beperkt aantal ernstige complicaties fors’
Lees meer

Chinese onderzoekers hebben al het beschikbare bewijs op een rij gezet om schadelijke effecten van suiker aan te tonen. De samenhang met overgewicht, hartziektes, depressie en kinderobesitas is overduidelijk.

Dit meldt Je lijfstijl als medicijn. Terwijl het antirook-offensief steeds scherper wordt, kunnen kinderen nog steeds overal heel gemakkelijk een blikje frisdrank scoren met maar liefst acht suikerklontjes, aldus de website.

Meta-analyse

Om elke twijfel uit te sluiten over de schadelijke effecten van suiker heeft een team van Chinese onderzoekers alles nog eens op een rij gezet. Soms worden de beschikbare studies samengebracht in een zogeheten meta-analyse waarin het gevonden bewijs wordt samengevat. De Chinese wetenschappers gingen een stap verder: ze vatten 73 meta-analyses samen, waaraan in totaal 8.601 wetenschappelijke artikelen ten grondslag lagen.

Hartziektes en depressie

De resultaten zijn ondubbelzinnig. Suiker veroorzaakt overgewicht, hartziektes, depressie en kinderobesitas. Ook op allergieën, bepaalde kankersoorten en de gebitsgezondheid heeft suiker effect.  De onderzoekers adviseren dat we om gezondheidsredenen onze suikerinname beperken tot 25 gram of zes theelepels per dag en hooguit één glas gezoete drank per week.

Deel

artikel
‘LeefstijlCheck brengt preventie in elke spreekkamer’
Lees meer
artikel
‘Chronische stress steeds groter probleem’
Lees meer
artikel
‘Vroegdiagnostiek helpt gezondheidskloof overbruggen’
Lees meer
artikel
Tessa Kouwenhoven: ‘Leefstijlgeneeskunde maakt werknemers blij en vitaal’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in