Pharos organiseert week van de gezondheidsverschillen

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Schuldenproblematiek: niet straffen maar belonen
Lees meer

In Nederland gaat iemand in een kwetsbare positie zes jaar eerder dood dan gemiddeld. En deze mensen leven de laatste vijftien jaar van hun leven ook nog eens in slechte gezondheid. De verschillen lijken de komende tijd alleen maar groter te worden. Om hier aandacht voor te vragen, organiseert Pharos van 18 tot 21 maart de week van de gezondheidsverschillen.

Om dit probleem aan te pakken, wil Pharos niet alleen focussen op leefstijl, maar juist op de aanpak van achterliggende oorzaken van gezondheidsverschillen.

Gedeelde opgave

Gezondheid en welzijn van Nederlanders is te lang gezien als de verantwoordelijkheid van de zorg alleen. De realiteit is dat het een gedeelde opgave is voor alle beleidsterreinen. Internationaal spreekt men over Health in All Policies.

Gezondheidsverschillen

Niemand kan er omheen: alleen al in de EU worden de kosten van gezondheidsverschillen geschat op 980 miljard per jaar. Dit laat zien dat investeren in gezondheid loont op andere beleidsterreinen. Het heeft bijvoorbeeld een positief effect op de krapte op de arbeidsmarkt en de uitgaven in het sociaal domein, aangezien gezonde mensen meer en langer kunnen werken. En kinderen die zich (mentaal) gezond voelen, kunnen zich beter ontwikkelen en makkelijker leren op school.

Kijk in de wijk

Pharos heeft voor de week van de gezondheidsverschillen een gevarieerd en interactief programma samengesteld. Tijdens ‘kijk in de wijk sessies’, workshops en diverse online bijeenkomsten richten ze zich met de deelnemers op de toekomstige stappen naar een toekomst met gelijke gezondheidskansen voor iedereen.

Activiteiten delen

Tijdens deze week organiseren veel organisaties in heel Nederland activiteiten die een plaats op de Pharoskaart verdienen. Delen van die initiatieven kan hier.

Deel

artikel
Hugo Kennis: ‘Avocado’s en soja zijn geen oplossing’
Lees meer
artikel
Directeur van Huuskes: ‘Duurzaamheidstransitie is niet meer te remmen’
Lees meer
artikel
Koks en diëtisten werken succesvol samen bij St. Antonius
Lees meer
artikel
Doe mee aan de Zorgeloos Smullen Challenge
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in