Pieter Jeekel: ‘AI optimaal inzetten begint aan de vraagkant’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Zorg & ICT 2023
Lees meer

Er zijn al mooie voorbeelden van Artificial Intelligence in de Nederlandse zorg, maar dat kunnen er nog veel meer worden. De Nederlandse AI Coalitie wil deze goede voorbeelden nu echt gaan opschalen. En vraag en aanbod bij elkaar brengen. Daarvoor is Zorg & ICT de perfecte gelegenheid, aldus Pieter Jeekel.

Om met AI echt impact te hebben, is er werk nodig aan de aanbodkant, maar ook aan de vraagkant. Pieter Jeekel, voorzitter van de werkgroep Gezondheid en Zorg van de Nederlandse AI Coalitie: “We moeten de innovatoren helpen. Dat kunnen we doen door goede voorbeelden naar voren laten komen en ze helpen drempels te nemen, bijvoorbeeld met MDR-achtige uitdagingen. Zodat juist die goede toepassingen kunnen opschalen.”

Gebruikers opleiden

Maar ook aan de vraagkant is werk aan de winkel, aldus Pieter Jeekel. “Gebruikers zijn op AI-gebied nog veel beter op te leiden en voor te bereiden op de nieuwe mogelijkheden. Zodat zorgverleners en natuurlijk ook patiënten de juiste vragen kunnen stellen waarvoor AI een oplossing kan bieden.”

“Dat betekent dat ze moeten weten wat er allemaal mogelijk is en hoe ze die mogelijkheden kunnen inpassen in hun strategie. Dat moet vanuit de raad van bestuur naar beneden ingevuld gaan worden en alle spelers moeten eraan meedoen.”

Zorg& ICT

De Nederlandse AI Coalitie wil op Zorg & ICT in gesprek gaan met bestuurders en CMIO’s van ziekenhuizen en overige zorginstellingen. “Die willen we matchen met innovatoren. We nemen hen eerst mee op onze guided tour. We praten ze onder het lopen bij over de stand van zaken met betrekking tot AI in Nederland. En lopen daarbij langs de stands die met mooie AI-innovaties staan. Daarna praten we informeel bij en hebben we een sessie met elkaar. Daar koppelen we met elkaar de vragen van de gebruikers aan de mogelijkheden van aanbieders en niet andersom.

Jeekel noemt als voorbeeld het AI-ready traject. “Dit is een gezamenlijk traject  van enkele grote en kleine ziekenhuizen. De lessen daaruit worden ingebracht tijdens de sessie. Daarnaast willen we nog verschillende actuele zaken naar voren willen laten komen, zoals de AI-act “

Goede voorbeelden

Natuurlijk zijn er ook volop goede voorbeelden. Jeekel noemt MS Sherpa. “Daarmee is via biomarkers te volgen hoe de achteruitgang van iemand MS-patiënten verloopt. Die toepassing zouden we voor allerlei verschillende ziekten kunnen gaan gebruiken. Er zijn steeds meer Nederlandse voorbeelden en ik zie zeker mogelijkheden in de huisartsenzorg. Het zou mooi zijn als een arts een patiënt dankzij AI heel snel een persoonlijk advies kan geven. Of dat een patiënt de huisarts niet altijd meer nodig heeft bij eenvoudige vragen.”

“Een ander mooi voorbeeld vind ik een systeem dat alle informatie naar zich toe haalt over een bepaalde regio. Denk aan calamiteiten die zich eerder hebben voorgedaan of festivals die eraan. Met deze en andere gegevens is een ambulanceplanning te maken. Daarmee zijn de ambulances op de juiste plek neer te zetten zodat ze sneller aanwezig zijn. Daarmee is te besparen op het aantal ambulances in een regio en mensen worden ook nog sneller geholpen. Dat is toch geweldig.”

Ongestructureerde data

Een veelbelovende toepassing die ik onlangs tegenkwam, gaat over ongestructureerde data. Er zijn systemen die gesprekken opnemen en de relevante zaken eruit filteren. Die kunnen dan direct in het dossier. Dat scheelt bijvoorbeeld medewerkers in de ggz veel administratief werk. De tijd die ze zo besparen, kunnen ze weer in de directe zorg steken. En je kunt hier nog een stap verder mee gaan. Het zou pas echt mooi zijn als de dossiers dan letterlijk en figuurlijk in de taal van de patiënt geschreven worden. AI zou die vertaalslag kunnen maken.”

Toegankelijk en betaalbaar

“De ongekende mogelijkheden van AI worden steeds beter benut als de vragers de mogelijkheden leren kennen. Laten we daar samen de schouders onder zetten. Zodat we in ons land de zorg toegankelijk en betaalbaar houden.”

Deelnemen aan de guided tour en de sessie van de Nederlandse AI Coalitie? Registreer je dan gratis voor Zorg & ICT. Na registratie kun je je inschrijven voor de bijeenkomsten van je keuze. 

Deel

artikel
Pieter Jeekel: ‘Artificial Intelligence blijft mensenwerk’
Lees meer
artikel
Healthplus voorspelt postoperatieve infecties met AI
Lees meer
artikel
Stappenplan moet drempels wegnemen voor implementatie AI
Lees meer
artikel
Data delen zet AI in de zorg in beweging
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in