‘Preventiestrategie onmisbaar voor ziekenhuizen’

In steeds meer ziekenhuizen starten artsen, verpleegkundigen en paramedici met preventieprojecten. Door gebrek aan borging, financiën en strategie stranden er veel. Een preventiestrategie is een voorwaarde voor succes, aldus Bertine Lahuis.

Dit bleek tijdens de eerste van vijf modules die BeBright organiseert in de leergang over preventiestrategieën in het ziekenhuis. Die vond eind februari plaats. ‘We zijn het innovatiestadium voorbij’ stelt Irene Mommers, organisator van de leergang. “Het structureel inbedden van preventie in en om het ziekenhuis, vraagt om een preventiestrategie. Denk hierbij aan een deelstrategie, zoals die van vastgoed- of digitalisering.”

Eén van de sprekers tijdens de leergang was Bertine Lahuis, voorzitter raad van bestuur van het Radboudumc. Preventie is binnen dat universitair medisch centrum één van de zes leidende strategische thema’s. Lahuis: “Radboudumc wil een significante impact hebben op de gezondheidszorg en de gezondheid van mensen.”

Bottom up

“We hebben veel gesprekken gevoerd met artsen, verpleegkundigen en paramedici. Daaruit bleek steeds weer dat ze niet alleen willen behandelen, maar ook willen bijdragen aan (regionale) initiatieven om ziekte te voorkomen. Het onderwerp leeft in het Radboudumc en onze beweging naar preventie is bottom-up ontstaan.”

Preventietafel

Lahuis riep een preventietafel in het leven. Daar wisselden deelnemers die in het ziekenhuis druk waren met preventie ervaringen uit en werden plannen gemaakt. De deelnemers bespraken daar onder meer de rollen van het Radboudumc op het gebied van preventie in de  kerntaken: zorg, onderwijs, onderzoek en valorisatie.

Ze  dachten ook na over de effecten van preventie op de kwaliteit van leven van patiënten, op eigen regie en de betekenis voor het verkleinen van gezondheidsverschillen in de maatschappij. Over de kosten van preventie en de ‘collateral gain’ van meer gezondheid en welzijn.

Voorbeeldfunctie

Verder werden er initiatieven ontwikkeld zoals weetings (walking meetings), vitaal meubilair, geen alcohol meer op evenementen en vitaliteitsprogramma’s die bijdragen aan een organisatiecultuur waarin preventie een centrale rol speelt. “Wij zijn een gezondheidsinstelling en willen het goede voorbeeld geven. En als je iets wilt veranderen, moet je zelf aan de bak.”

Voortrekker

Lahuis ziet het als een taak van een universitair medisch centrum om voortrekker te zijn van vernieuwing en deze in de regio en met andere huizen en zorgverbanden te delen. En om samen te werken met alle partners in de regio, verzekeraars, huisartsen, paramedici en meer. ‘Het integraal zorgakkoord helpt ons daarbij’ stelt Lahuis.

Leergang

In de volgende module van de leergang worden handvaten geboden voor leefstijl als onderdeel van de behandeling’. In de daaropvolgende modules gaan deelnemers in gesprek over Monitoring en signalering ter bevordering van preventie (module 3), Vitale medewerkers in ziekenhuizen (module 4) en Strategie en realisatie (module 5).

Wil jij meer informatie over de leergang? Neem dan contact op via leergang@bebright.eu

Deel

artikel
‘Nog beter zorgen voor alle ouderen’
Lees meer
artikel
Ron Blaauw: ‘Ik ga echt geen klei eten’
Lees meer
artikel
‘Leefstijl moet integraal onderdeel zijn van reguliere zorg’
Lees meer
artikel
Hugo Kennis: ‘Avocado’s en soja zijn geen oplossing’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in