Ron Blaauw: ‘Ik ga echt geen klei eten’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Hugo Kennis: ‘Avocado’s en soja zijn geen oplossing’
Lees meer

Gezond leven is volgens culinair ondernemer Ron Blaauw helemaal niet zo lastig. Maak je eigen keuzes en hol niet achter iedere rage aan. Doe waar jij je het lekkerst bij voelt.

Ron Blaauw zegt wat hij denkt. En houdt niet van lange, ingewikkelde verhalen. Hij heeft dertig jaar ervaring als chefkok en culinair ondernemer. Ook op TV is hij regelmatig te zien, bijvoorbeeld als jurylid bij Junior Masterchef. Met Johny de Mol maakte hij het programma Restaurant Misverstand waar hij kookte met mensen met dementie. Op donderdag 11 april 2024 opende Blaauw de beursdag tijdens Zorg & food.

Blaauw is niet van de uitersten. En waait niet met alle winden mee. “Duurzaamheid is nodig. Dat hoeft niet te betekenen dat je helemaal geen vlees meer eet. En afvallen? Dat kan prima, maar niet door achter de volgende goeroe aan te hollen.”

Goede boeren

Helemaal zonder vlees of vis eten hoeft niet, maar ga er bewust mee om, is zijn overtuiging.  “De boeren die verantwoord bezig zijn, moeten beter betaald worden, zodat hun manier van werken beloond wordt. Er zijn zoveel goede boeren die echt op een hele mooie manier landbouw bedrijven, dat zie je echt opkomen. Er zijn veel jonge mensen die de bedrijven hebben overgenomen die het in plaats van met vijfhonderd met honderd gaan doen. Dus echt voor kwaliteit gaan.”

“Kies je ervoor om vlees te eten, geef dan als je kunt wat meer uit zodat je zeker weet waar het beestje vandaan komt en hoe het geleefd heeft. In mijn restaurants vind je geen kiloknallers en plofkippen. Ik vind het heel belangrijk waar het vlees dat ik serveer vandaan komt, wat de oorsprong is en hoe de producent ermee omgaat. Dat gaat over vlees, maar ook over het eitje en het tomaatje.”

Voedselallergieën

Weet wat je eet dus. Het valt Blaauw op dat er zoveel mensen met voedselallergieën bij komen. “Dat merken we echt in onze restaurants. Ik denk weleens hoe kan dat nou dat dat in één keer opkomt? Of is dat dan weer door iemand gezegd? Als iemand maar klakkeloos iets online zet, neemt meteen iedereen het over. Veel bekende mensen onderschatten hoeveel invloed ze hebben. En dus ook hoeveel verantwoordelijkheid.”

Bak met klei

“Ik weet nog goed dat iemand mij vertelde dat influencer Rens Kroes elke ochtend een bak met klei at. Toen zag je echt dat mensen klei begonnen te eten. Dan denk ik echt ‘spoor je wel’?  En als Wim Hof roept dat we allemaal een ijsbad in moeten,  zie je zomaar op een winterochtend mensen in de Amstel zwemmen. Daar doe ik echt niet aan mee. Nou vooruit, een shotje met tarwegras en gember wil ik nog weleens nemen, maar daar blijft het echt wel bij wat mij betreft. Er is volgens mij niets mis met biologisch, een boterham met pindakaas of een glas melk.”

“En als je dan iets kritischer kijkt naar die hypes en die infuencers, zie je dat ze gewoon klakkeloos dingen overnemen van andere vloggers. Neem nou Arie Boomsma. Die doet net alsof hij zelf iets verzonnen heeft en dan blijkt later dat hij dat afgekeken heeft bij zo’n fitnessgoeroe in Amerika. Of Sonja Bakker die haar recepten ineens blijkt uit andere boeken of websites haalde. Denken ze nou echt dat niemand dat merkt?”

Koolhydraten als boosdoeners

“Er komt steeds weer iemand anders die roept wat er nu weer slecht is. Ineens zijn koolhydraten de grote boosdoeners en dan gaan we die weer allemaal laten liggen. Het zijn allemaal hypes die om de zoveel jaar weer terugkomen. Het is net als bij spijkerbroeken. Als een model maar lang genoeg bewaart, wordt het vanzelf weer hip. Mensen willen afvallen, maar daar willen ze zo weinig mogelijk voor doen. En dat gaat natuurlijk niet lukken. Gewoon veel sporten en met mate eten. En er niet zoveel bij drinken.”

Blaauw ziet in zijn omgeving veel mensen die met drank van honderd naar nul gaan. “Dan denk ik, je kunt toch ook naar 25 gaan. Het hoeft niet altijd gelijk in het extreme. Vergeleken met vijftien jaar gelden drink ik ook veel minder. Je wordt toch wat ouder en je wilt wat frisser opstaan.”

Tosti

“Mijn boodschap is simpel: doe wat bij jou past en waar jij je het lekkerst bij voelt. Dat blijf ik ook doen. Mij mag je wakker maken voor een tosti ham kaas met sambal en pindakaas ertussen. Of voor een echt lekker broodje shoarma. Maar dan wel van een dier dat een goed leven gehad heeft.”

Deel

artikel
Dorenda van Dijken: ‘Overgang moet uit taboesfeer’
Lees meer
artikel
‘Nog beter zorgen voor alle ouderen’
Lees meer
artikel
‘Leefstijl moet integraal onderdeel zijn van reguliere zorg’
Lees meer
artikel
Hugo Kennis: ‘Avocado’s en soja zijn geen oplossing’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in