Sabine Uitslag: ‘Eten mag een beleving zijn’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Health Food Wall helemaal ingeburgerd in Erasmus MC
Lees meer

Sabine Uitslag is volop bezig met gezonde voeding. Voor zichzelf, maar ook voor de samenleving. “Eten is zoveel meer dan je lichaam voeden. Het is een sociale bezigheid die de kwaliteit van leven kan verbeteren. Het mag echt een beleving zijn.”

Sabine Uitslag, dagvoorzitter op Zorg & food, is niet in een hokje te stoppen en dat past bij haar  Ze was en is bijvoorbeeld verpleegkundige, politica, bestuurder, toezichthouder, dagvoorzitter, auteur en theatermaker. “Mijn rode draad is het beter maken van gezondheidszorg en welzijn. Ik wil eilandjes verbinden. Daarbij moeten de mensen en de omgeving leidend zijn. Er  wordt van alles geregeld rond de zorgbehoevende mens, maar die ziet vaak door de bomen het bos niet meer.”

Bewuste keuze

Ze ziet binnen en buiten de zorg een grote rol weggelegd voor voeding. “Dat kan echt een partner zijn op weg naar gezond leven. Het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt. Ik ben niet van de dictatuur. Iedereen moet zelf weten wat hij of zij eet. Maar ik heb wel gemerkt dat het van grote invloed kan zijn in de zorg en daarbuiten.”

“En wat is gezond? Ook daar is volop discussie over. Het is maar de vraag of je in de ouderenzorg met quinoa moet komen aanzetten. Het gaat erom dat het aanbod past bij de doelgroep. Aardappels, groenten en vlees kunnen ook best prima zijn.”

Chemo

Volgens haar worden zorginstellingen zich steeds bewuster van wat ze aanbieden aan voeding. “Ziekenhuizen kijken wat goed is voor herstel en wat als aanbod aansluit bij bijvoorbeeld chemo-patiënten. Dat is lang niet altijd zo geweest. Voeding speelt een grote rol bij het herstel en staat daar centraal bij. En niet ‘oh ja, er moet ook nog eten in’.”

Nachtdienst

Uitslag noemt als voorbeeld de nachtdienst. “Toen ik jaren geleden in de nachtdienst werkte, aten we volop pakken vanillevla en tosti’s. Maar vooral tijdens de nachtdienst is het heel belangrijk om je eetpatroon aan te passen aan je bioritme. Dit scheelt een hoop ellende. Als je druk bent, vergeet je te eten en dan kom je in een dip. Dan eet je wat er maar voor handen is en dat is slecht voor je lijf. Gelukkig is daar tegenwoordig in veel ziekenhuizen aandacht voor.  Als je kritisch kijkt naar wat en wanneer je eet, om je veel minder moe uit de nachtdienst.”

Ouderenzorg

Ook in de ouderenzorg is voeding veel meer dan alleen je lichaam voeden. “Met de bereiding kun je veel meer doen. Lekker met bewoners aardappels schillen, dat geeft kwaliteit van leven. Samen eten is zo belangrijk. Dat zijn sociale momenten. Dat verbindt mensen.”

“Mijn opa leeft niet meer. Ik herinner me nog wel dat als je vroeg of hij een leuke verjaardag had gehad, hij zei ‘goed eten en drinken’. Dat bepaalde voor hem het succes. Eten mag ook beleving zijn. Daar doen we veel te weinig mee. “

Samenleving

Uitslag kijkt verder dan de zorg. De verbinding die voeding kan brengen, ziet ze ook graag in de samenleving. “Samen eten is zo’n mooie manier om mensen in verbinding te brengen. Neem nou Resto Van Harte, dat is echt een geweldig initiatief. Ze bewijzen dat je met een minimaal budget het maximale kunt bereiken. Waarom doen we dat niet op veel meer plekken?”

Op Zorg & food van 9 t/m 11 april staat duurzame en gezonde voeding centraal. Drie dagen lang is er op de mainstage een kennisprogramma vol prominente sprekers als Ron Blaauw, Erik Scherder en Ronald Giphard.

 

Deel

artikel
WHO: Grote Vier veroorzaken miljoenensterfte
Lees meer
artikel
Verzekeraar zet ‘smeerpaal‘ in tegen huidkanker
Lees meer
artikel
Leefstijlinterventies vaak buiten bereik ggz-cliënt
Lees meer
artikel
Olga Commandeur: ‘Minder bewegen vergroot valrisico’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in