Tamara de Weijer: ‘Het gaat om voeden, niet om vullen’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Koks en diëtisten werken succesvol samen bij St. Antonius
Lees meer

De helft tot driekwart van alle aandoeningen waar mensen mee bij de huisarts komen, hangt samen met leefstijl. Met eten en bewegen, maar ook met ontspanning, slaap, zingeving en verbinding. Die worden te vaak vergeten, aldus Tamara de Weijer.

Huisarts Tamara de Weijer is de drijvende kracht achter Dokter Tamara. Samen met haar team van diëtisten, coaches, wetenschappers en andere professionals is het haar missie Nederland gezonder te maken. Dat doet ze met haar online leefstijlprogramma, boeken en gastoptredens op radio en TV.

De Weijer benadrukt dat leefstijl veel breder is dan voeding en beweging. “De laatste jaren komt er wel iets meer aandacht voor stress en slaap. Maar over zingeving en verbinding wordt nauwelijks gesproken. Terwijl we weten dat je verbonden voelen met anderen een grotere factor voor een gezond leven is dan stoppen met roken.”

Eenzaamheid

“Groot onderzoek heeft vijftien jaar geleden al aangetoond dat eenzaamheid dodelijker is dan roken. En het komt veel voor. In de spreekkamer moet je daar echt naar vragen, is mijn ervaring. Dat gebeurt nog wel als iemand alleenstaand is of als de partner net is overleden. Maar ook iemand in een relatie die twintig vrienden heeft, kan eenzaam zijn. Het is een taboe, er is veel schaamte over dit onderwerp. Mensen die eenzaam zijn, hebben vaak het gevoel dat ze falen. En niemand wil zielig gevonden worden.”

Misverstanden over eten

Over het eten bestaan nog veel misverstanden, merkt De Weijer steeds weer. “Mensen kijken vooral naar vulling en niet naar voeding. Ze tellen calorieën. En dat terwijl het heel veel uitmaakt waar die calorieën in zitten. Er is geen quick fix. Tien kilo afvallen in tien weken kan misschien wel, maar niet op een gezonde en duurzame manier.”

Gezond leven gaat over iedere dag opnieuw gezonde keuzes maken. En dat hoeft volgens De Weijer niet duur en tijdrovend te zijn. “Zelfs op voedselbankniveau kun je gezond eten. Producten als rijst kun je in bulk inkopen. Groente en vis kun je prima uit de diepvries halen, dat is veel goedkoper en net zo gezond. Doe inkopen op de markt en kies vooral voor seizoensgroenten. De grootste winst is meer verse en onbewerkte voeding in plaats van ultra-processed food. Natuurlijk kosten diepvriesfrikandellen bijna niets. Maar ook met dat geld kun je andere keuzes maken.”

Basis op orde

Om die gezonde keuzes te kunnen maken, moet wel de basis op orde zijn. “Geldzorgen kunnen veel stress geven, net als de zorg voor familieleden. In tijden van stress wil het brein dopamine. Suiker en vet dus en geen gestoomde broccoli met zalm.”

Huisartspraktijk

De Weijer heeft sinds anderhalf jaar een nieuwe huisartspraktijk in Nijkerk waar leefstijl een belangrijke plaats inneemt. “Op de website staat het heel duidelijk. Als iemand bij ons op het spreekuur komt, praten we over leefstijl. Natuurlijk niet als iemand met een blindedarmontsteking komt. En ik ben echt niet tegen pillen. Maar medicatie geven is vaak brandjes blussen. Als je een pil voorschrijft bij diabetes en je doet niets aan de leefstijl, dan is de kans groot dat een patiënt een jaar later weer een ander pilletje komen halen. Voor je het weet, ben je tien jaar en tien pillen verder. “

“Ik leg mensen uit dat ik samen met hen op zoek wil naar de pyromaan. Wie dat niet wil, is in mijn praktijk niet op zijn plek. Ik kan alleen een goede dokter zijn als ik dit bespreek. Ik merk dat de meeste van mijn patiënten er blij mee zijn. En steeds meer mensen benaderen mij omdat ze minder pillen willen.”

Tamara de Weijer was één van de sprekers tijdens Zorg & food. Dit event werd gehouden op 9, 10 en 11 april bij Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht.

Deel

artikel
‘Nog beter zorgen voor alle ouderen’
Lees meer
artikel
Ron Blaauw: ‘Ik ga echt geen klei eten’
Lees meer
artikel
‘Leefstijl moet integraal onderdeel zijn van reguliere zorg’
Lees meer
artikel
Hugo Kennis: ‘Avocado’s en soja zijn geen oplossing’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in