Tropenarts Marloes Frijters: ‘Klimaatverandering hier aanpakken’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Groene zorg: de young professional editie
Lees meer

Marloes Frijters merkte als tropenarts in Tanzania wat de klimaatverandering voor directe gevolgen heeft voor de bevolking. Die gevolgen gaan we ook in Nederland steeds meer merken. “Gelukkig hebben wij hier de mogelijkheid om er iets aan te doen. De Groene Zorg Alliantie knoopt alle initiatieven aan elkaar.”

Marloes Frijters, die op 20 mei namens de Groene Zorg Alliantie spreekt tijdens de lustrumeditie van het ZorgSamenEvent, zag het in Tanzania in haar directe omgeving. “De mensen daar waren zich heel bewust van de directe gevolgen van klimaatverandering, zoals de toenemende droogte.”

Geen regen

“Vroeger wist je op de dag nauwkeurig wanneer het regenseizoen begon, dat gaf zekerheid. Het ‘hoort’ begin november te gaan regenen, maar vorig jaar kwam de regen maar niet. Mensen konden hun akkers niet beplanten en wisten dus al dat in februari het eten heel duur zou worden. Dat gaf veel stress.”

Ook in Nederland zijn de gevolgen steeds meer voelbaar. “We leven hier niet geïsoleerd van de rest van de wereld.  Er is nu al meer hooikoorts en de mug die Dengue verspreidt, wordt steeds vaker in Europa gezien.”

Grootste bedreiging volksgezondheid

Iedereen moet zich volgens haar realiseren dat het klimaat de grootste bedreiging is voor de volksgezondheid wereldwijd. En dat terwijl de zorg zelf flink bijdraagt aan de klimaatverandering. Toch komt het onderwerp in de verschillende opleidingen nog veel te weinig aan bod.

Frijters: “In de zorg raken gelukkig wel steeds meer mensen doordrongen van het belang van duurzaamheid. De Groene Zorg Alliantie bestaat pas ruim een jaar en we hebben nu al dertig commissies en 120 green teams. We denken mee over de nieuwe Green Deal 3.0. De kracht van de GZA is dat de meeste leden jong zijn en in het veld werken. Ze pakken duurzaamheid concreet aan met een frisse blik. “

Kwetsbaarder

Frijters gaat binnenkort weer als Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde naar Tanzania. Ze hoopt dat ondertussen de zorg in Nederland in een steeds hoger tempo verduurzaamt.

“De mensen daar zijn veel kwetsbaarder dan wij en ondervinden vaker de gevolgen van de klimaatverandering. En dat terwijl de oorzaak grotendeels bij ons ligt. Wij hebben nu eenmaal de middelen om er iets aan te doen, het is niet meer dan rechtvaardig dat we dat ook doen.  “

Deel

artikel
Leen Zevenbergen: ‘Zonder duurzaamheid wordt de zorg onbetaalbaar’
Lees meer
artikel
Niek Sperna Wijland: ‘Van 100.000 naar 500 OK-mutsen per jaar’
Lees meer
artikel
‘Klimaatcrisis is echte crisis voor de zorg’
Lees meer
artikel
‘Integreer klimaat en gezondheid in het onderwijs’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in