Vergroen de SEH: verminder het medicijngebruik

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Anja Vissers vecht tegen medicijnverspilling
Lees meer

Medicijngebruik verminderen en verspilling aanpakken zijn belangrijke stappen voor het vergroenen van de SEH. En niet alleen voor de SEH. Zeven tips om minder medicijnen voor te schrijven en het medicijnafval te beperken.

1. Kies orale medicatie in plaats van intraveneus

Een goed voorbeeld hiervan is paracetamol. Paracetamol is het meest gebruikte medicijn op de SEH.   Geef dit als het kan oraal in plaats van intraveneus. Dit leidt tot tien keer minder afval en is ruim zestig keer goedkoper

2. Saneer medicatie van de patiënt

Als je een patiënt opneemt of naar huis laat gaan, kan er medicatie gesaneerd worden? Zie voor een richtlijn ook Polyfarmacie bij ouderen en de STOP-START criteria

3. Optimaliseer voorraadbeheer en inkoopplanning

Ga kritisch door de medicijnvoorraad op de SEH heen. Vaak zijn er medicijnen aanwezig die nauwelijks gebruikt worden én niet in urgente situaties nodig zijn. Deze medicatie gaat vaak over datum, terwijl er geen noodzaak is om die op de SEH te bewaren. Als de medicatie toch nodig is, kan deze van een andere afdeling worden verstuurd.  Wissel medicatie die bijna over datum gaat met een afdeling die deze wel frequent gebruikt. Pas bovendien het ‘first in, first out’ systeem toe om te voorkomen dat medicatie over datum gaat.
Lees ook: Minder medicijnen weggooien kan simpel zijn

4. Zet communicatie in voor lagere behoefte aan pijnstilling

Zowel verbale als non-verbale communicatie kan ingezet worden bij de vermindering van angst en pijn bij patiënten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dit het gebruik van medicatie kan verminderen. Zie ook Positief taalgebruik in de gezondheidszorg en de folder over helpend taalgebruik.

4. Voorkom dat medicijnen in het water terecht komen

Besef bij het voorschrijven van geneesmiddelen dat deze via patiënten in het oppervlaktewater terechtkomen. Spoel medicijnen nooit door het toilet of de gootsteen. Breng oude en ongebruikte geneesmiddelen of restanten terug naar de apotheek. Spoel glazen flesjes met geneesmiddelen niet om. En kies indien mogelijk voor een alternatief voor NSAID’s  NSAIDs worden in grote hoeveelheden in het oppervlaktewater gevonden, en hebben daar negatieve gevolgen op onder andere het waterleven en de ecosystemen.

6. Vermijd lachgas

Lachgas is een sterk broeikasgas. Het is ongeveer 310 keer zo sterk als CO2 en heeft ongeveer 100 jaar nodig om afgebroken te worden in de atmosfeer. Volgens De Groene SEH zijn er voldoende alternatieven, waardoor lachgas niet gebruikt hoeft te worden op de SEH. Naast het vermijden van de inzet van lachgas, kan ook een dubbel masker met extra afzuiging worden ingezet, en een speciale ‘lachgas vernietiger’. Zie ook deze factsheet over het gebruik van lachgas op de SEH.
Lees ook: Zorg moet grotendeels af van narcosegas

 7. Schrijf niet te veel voor

Schrijf kleine hoeveelheden voor en spreek af dat de patiënt bij behoefte aan meer medicatie contact op kan nemen met de huisarts. En laat de baxterrol pas aanpassen als de huidige rol opgebruikt is.

Bron: Handboek De Groene SEH

Deel

artikel
NVZ: ‘Groene zorg is geen toekomstmuziek meer’
Lees meer
artikel
Handboek helpt SEH vergroenen
Lees meer
artikel
‘Duurzaamheid is goed voor omgeving én voor financieel beleid’
Lees meer
artikel
‘Duurzame zorginkoop raakt facilitaire leveranciers’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in