Vuelta: fiets mee met het zorgpeloton

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Toerversie La Vuelta Holanda
Lees meer

Utrecht schiet op 19 augustus de Ronde van Spanje weg. In de aanloop naar de start is er op zondag 14 augustus een grootse toertocht. De Dutch Health Hub doet hier aan mee met een sectorspecifiek zorgpeloton. Voor zorgprofessionals een ideale manier om ‘de energietank vol te gooien’, vindt oud-wielrenner en aanjager Rob Harmeling.   

“Professionals in de zorg zijn bezig met mensen beter te maken. Dan moet je zelf ook fit en gezond zijn. Fietsen draagt daar aan bij”, antwoordt Harmeling op de vraag waarom zorgorganisaties zich bij het Vuelta Holanda-zorgpeloton zouden moeten aansluiten. “Als ik naar mezelf kijk: fietsen helpt mij fit en vrolijk te blijven.”

Geen ego’s

Het gemeenschappelijk aspect van fietsen zorgt daarbij wat Harmeling betreft voor een extra dimensie. “Samen bewegen verbindt. Als je in een groep fietst, vallen ego’s en posities weg. Je raakt aan de klets en gaat anders naar de dingen kijken. Het doet zoveel met je mentale gesteldheid. In de zorg valt de ene na de andere werknemer uit met burn out. Fietsen is een fantastische manier om de energietank vol te gooien.”

Veerkracht

Voormalig profrenner Harmeling, die op de kop af dertig jaar geleden een etappe won in de Tour de France, is sinds 2019 directeur van de Maartensfoundation. Onder het motto ‘Geluk in Beweging’ ondersteunen hij en de uit de Maartenskliniek voortgekomen stichting iedereen met een beperking bij de ontplooiing van een actief leven.

“Die overwinning in de Tour heeft voor mij deuren geopend”, blikt Harmeling terug op zijn memorabele zege in La Grande Boucle. “Maar het gaat mij allang niet meer om het winnen of de sportieve prestatie. Door mijn werk voor de Maartensfoundation besef ik dat het geen vanzelfsprekendheid is om op de fiets te stappen. Maar ik weet wel dat bewegen iedereen kan helpen om veerkracht te ontwikkelen.”

Teamwork

Met de komst van de Vuelta a España schrijft Utrecht wielergeschiedenis. De Domstad is straks de enige plek ter wereld die alle drie de grote wielerrondes heeft mogen wegschieten: de Tour de France, de Giro d’Italia en straks de Vuelta a España.

De Ronde van Spanje start op 19 augustus met een spectaculaire ploegentijdrit. Teamwork en samenwerking in optima forma dus. En dat is precies waar het ook om draait in de zorg. Bovendien zijn fietsen en gezondheid als twee handen op één stuur. Juist de zorg maakt zich steeds vaker sterk voor bewegen als onderdeel van een gezonde levensstijl.

Grinta op maat

Voor de Dutch Health Hub alle reden om een sectorspecifiek zorgpeloton in koers te brengen. De Dutch Health Hub biedt de gelegenheid om met de eigen organisatie én vele zorgcollega’s van elders mee te doen aan de toerversie van de Vuelta. Deze wordt op zondag 14 augustus verreden met als startplaats Utrecht.

Het zorgpeloton krijgt binnen Jaarbeurs een eigen stek, waar de zorgploegen zich voor vertrek presenteren. De ploegenpresentatie wordt luister bijgezet door Rob Harmeling en andere bijzondere gasten uit de wielrennerij en de zorg. Dus inspiratie en ‘grinta’ op maat.

De Vuelta Holanda volgt zoveel mogelijk de officiële route van de tweede etappe. Deelnemers kunnen kiezen voor afstanden uiteenlopend van 65 kilometer tot en met 165 kilometer. Na afloop biedt de Dutch Health Hub zorgcoureurs de gelegenheid om hun koerservaringen met elkaar te delen.

Aansluiten bij het Vuelta-zorgpeloton? Mail: redactie@dutchhealthhub.nl Aanmelden kan tot en met 11 augustus 2022. Sponsoren? Neem contact op met wilma.keil@jaarbeurs.nl of bel 06-25194269. 

Sponsors:

     

Deel

artikel
iPH en ROC Midden Nederland verlengen samenwerking
Lees meer
artikel
Jaarbeurs verbindt zich aan Ouder Worden 2040
Lees meer
artikel
Vluchtelingenprojecten: drie subsidies
Lees meer
artikel
WHO: Grote Vier veroorzaken miljoenensterfte
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in