Zorgverleners en KWF starten nascholing palliatieve zorg

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Sander de Hosson: negen misverstanden over de stervensfase
Lees meer

Zorgverleners en opleidingsexperts starten een landelijke nascholing palliatieve zorg bij ongeneeslijke kanker. Het herkennen van behoeften van kankerpatiënten die niet meer beter worden, vraagt om kennis en vaardigheden die nu onvoldoende terugkomen in de opleiding van zorgverleners.

Patiënten geven aan advies bij mentale en lichamelijke klachten te missen, net als steun aan de naasten. KWF investeert daarom in het  driejarig educatieprogramma ‘Landelijke basiscursus palliatieve zorg bij kanker’. Dit programma wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC namens het landelijke platform Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ). Dit gebeurt in samenwerking met diverse partijen.

Investeren in nascholing

Johan van de Gronden, directeur KWF: “Wij willen het verschil maken voor mensen met kanker. Ook als je niet beter wordt. Het mag niet zo zijn dat zorgverleners de kennis en vaardigheden niet hebben doordat ze niet goed genoeg zijn opgeleid. Daarom investeren wij in de nascholing. Zodat zorgverleners de dag erna al betere zorg kunnen bieden, met directe impact op iemands leven en dat van hun naasten.”

Onder deze partijen is ook Carend, dat is gespecialiseerd in nascholing door zorgverleners met kennis van palliatieve zorg. Het programma werkt toe naar een docentenpoule van 420 docenten en het zo snel mogelijk nascholen van zoveel mogelijk zorgverleners, met uiteindelijk landelijke dekking. Concreet zal al op korte termijn 13 procent van de oncologische zorgverleners bijgeschoold zijn en kunnen zij de opgedane kennis direct inzetten.

Geen standaard onderdeel

De huidige zorg en opleiding is ingericht op het beter maken van mensen, maar onvoldoende op het ondersteunen van mensen die niet beter worden. Het is geen standaard onderdeel van MBO-, HBO- en WO-opleidingen. Daarnaast is er een tekort aan goedgeschoolde docenten met praktijkkennis om alle zorgverleners goed te scholen.

Sander de Hosson, longarts Wilhelmina Ziekenhuis Assen en mede-oprichter Carend: “De palliatieve zorg is goed, maar kan nog beter. Dat we door dit programma sneller veel zorgverleners kennis bijbrengen hoe niet alleen de tumor maar ook de mens te behandelen, is een enorme doorbraak.”

Geen ziekte maar mens

Jannie Oskam, ongeneeslijk ziek en auteur Tussenland: “Weten dat je niet beter wordt, maakt onzeker. Het zorgt voor spanning en maakt je supergevoelig. Dan helpt het dat er artsen en verpleegkundigen zijn zien dat ik geen ziekte ben, maar een mens. Die snappen en herkennen wat ik doormaak en zich verdiepen in wie ik ben en nodig heb. Met wie je angsten en levensvragen durft te bespreken en kunt lezen en schrijven. Juist de kleine gebaren en woorden voelen groots. Het is dan ook mijn allergrootste wens dat alle zorgverleners palliatief opgeleid zijn.”

 

 

Deel

Meer over

Palliatieve zorg,
artikel
Palliatieve zorg bij hartfalen verdient aandacht
Lees meer
artikel
Waardig sterven door stoppen met eten en drinken
Lees meer
artikel
Advance Care Planning verbetert zorg in laatste levensfase
Lees meer
artikel
Sander de Hosson over palliatieve zorg: ‘Uitbehandeld bestaat niet’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in