Sander de Hosson: ‘Uitbehandeld bestaat niet’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Sander de Hosson: ‘Leg met ACP wensen en grenzen vast’
Lees meer

Longarts Sander de Hosson wil het woord ‘uitbehandeld’ niet meer horen. Niemand is volgens hem ooit uitbehandeld. “Je kunt iemand altijd nog helpen op weg naar de dood.”

Sander de Hosson is druk met de kennisbevordering over palliatieve zorg. “We organiseren op 16 juni samen met de Dutch Health Hub ons eerste fysieke symposium: Palliatieve Zorg Eind goed, al goed?! Toonaangevende sprekers zijn Manu Keirse, Marike de Meij, Jannie Oskam en Mustafa Bulut. Ze gaan in op zorg in de stervensfase, rouwen, advance care planning en interculturele palliatieve zorg.”

Hartfalen

De Hosson verbaast zich met name over het gebrek aan kennis over palliatieve zorg bij hartfalen. “Mensen weten vaak niet eens dat ze dood gaan. En dat terwijl iemand met hartfalen veel meer symptomen heeft dan iemand met longkanker. Maar de palliatieve zorg is veel minder ver ontwikkeld. Cardiologie is een technisch vak. Maar als mensen zo ziek worden, kan dat niet meer. Je moet je als cardioloog dus ook specialiseren in palliatieve zorg en op andere manieren symptomen bestrijden, bijvoorbeeld met morfine. Dat wordt eigenlijk nooit gegeven bij hartfalen en dat verbaast me echt.”

Gebrek aan kennis

De dood is geen populair onderwerp in de spreekkamer. “We komen uit een cultuur waarin de dood niet echt besproken wordt. Iedereen weet dat je dood gaat, maar dat is een spannend onderwerp. De dokter maakt je beter.”

“Uiteindelijk overlijdt bijna de helft van de mensen die een diagnose kanker krijgt er uiteindelijk aan. Bij longkanker is dat nog steeds 90 procent. Als patiënt wil je horen hoe je het kunt overleven. Ook al weet je van tevoren dat je kansen klein zijn.”

Sterven verlichten en verzachten

Carend wil praten over de rauwe  werkelijkheid. “Je gaat vaak dood aan bijvoorbeeld kanker. Maar we kunnen de weg er naartoe verlichten en verzachten. Dat kan alleen als we ook daadwerkelijk praten over de dood.”

“Ik zie in mijn spreekkamer bijvoorbeeld veel mensen met longziekten. Die zijn vaak bang om te stikken. Maar ik heb nog vrijwel nooit iemand zien stikken.  Daar heeft het lichaam allerlei mechanismen voor. Er zijn ook medicijnen voor. Als ik het bespreekbaar maak, merk ik dat dat mijn patiënten veel rust geeft.”

Kantelpunt

De Hosson ziet wel een kantelpunt. “De laatste tien jaar mag er vaker over gesproken worden. Ik vind het heel goed dat SIRE nu een campagne heeft. Want het is heel belangrijk dat we er wel over praten en de zware rauwheid wat minder zwart maken.”

“Uit het onderzoek van SIRE bleek dat meer dan de helft van de Nederlanders die een geliefde verloren had achteraf niet goed afscheid heeft kunnen nemen. Dat komt doordat mensen vooral praten over behandeling. Over de tumor en over de bijwerking. Niet over de dood die eraan komt.  Er is geen tijd genomen om echt afscheid te nemen.”

Verlenen van zorg

De eerste doelen van Carend zijn onderwijs en maatschappelijke  awareness. “We dromen ook over het daadwerkelijk verlenen van zorg. Dat is een stuk ingewikkelder.  En het is nog echt toekomstmuziek. Het is voor terminale patiënten niet fijn om steeds ingestuurd te worden. Sterven moet thuis kunnen of in de directe omgeving. Bij anderhalvelijns zorg komt het ziekenhuis naar de patiënt. En zo hoort het ook.”

De Hosson is blij dat KWF onlangs bekend maakte te gaan investeren in het driejarig educatieprogramma ‘Landelijke basiscursus palliatieve zorg bij kanker’. “Dat we door dit programma sneller veel zorgverleners kennis bijbrengen hoe niet alleen de tumor maar ook de mens te behandelen, is een enorme doorbraak. Ook ons eerste fysieke symposium van 16 juni is weer een stap in de goede richting.”

 

Deel

Meer over

Palliatieve zorg,
artikel
Waardig sterven door afzien van eten en drinken
Lees meer
artikel
Palliatieve zorg bij hartfalen verdient aandacht
Lees meer
event
ACP-congres: Advance Care Planning van alle kanten belicht
Lees meer
artikel
Sander de Hosson: negen misverstanden over de stervensfase
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in