De ene zorginstelling kampt met wachtlijsten, de andere heeft bedden over. AI stemt vraag en aanbod op elkaar af. Het NWO-project Dolce Vita bekort de wachttijd zo fors. Op 2 juli worden de eerste onderzoekscijfers bekend. Hoogleraar Rob van der Mei verraadt al dat ze veelbelovend zijn.
“Met hetzelfde aantal bedden kunnen we de wachttijd voor verpleeghuizen terugbrengen van gemiddeld 200 dagen naar 50.” Robert van der Mei, hoogleraar Toepegaste Wiskunde aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en de Vrije Universiteit Amsterdam en mede-initiatiefnemer en leider van het project Dolce Vita, ziet dagelijks hoe slimme algoritmes oplossingen kunnen bieden voor een van de grootste hoofdpijndossiers in de ouderenzorg: de wachtlijsten.
Minder wachtlijststress
De naam Dolce Vita is een ‘globale afkorting’ voor ‘Data-driven Optimization for a Vital Elderly Care System’. Van der Mei: “We kiezen voor een dergelijk project altijd een naam waar wat letters in voorkomen en dan maken we er iets moois van. En Dolce Vita is wel van toepassing, wij zorgen dat steeds meer ouderen een rustiger leven zonder wachtlijststress hebben.”
Regionaal systeem
“De kern is samenwerking”, aldus Van der Mei. “Als meerdere zorginstellingen hun beddencapaciteit en wachtlijsten bundelen in één regionaal systeem, ontstaan schaalvoordelen. Daardoor kun je zowel de bedbezetting verhogen als de wachttijd verlagen.”
Volgens Van der Mei komt de grootste winst uit het feit dat het systeem in één oogopslag alle beschikbare plekken en wachtenden overziet. “Eén mens kan niet tegelijk rekening houden met honderden voorkeuren en tientallen instellingen. Maar een algoritme kan dat wel. En ook nog razendsnel.”
Maatwerk met menselijke maat
Het systeem houdt nadrukkelijk rekening met de voorkeuren van cliënten. “We vragen bijvoorbeeld of iemand in de buurt van familie wil blijven of bereid is om tijdelijk elders te verblijven. Op basis daarvan maakt het algoritme een optimale match tussen vraag en aanbod.”
De plaatsing gebeurt overigens niet automatisch. “De uiteindelijke regie blijft bij de zorginstellingen. Ons systeem doet een voorstel, de medewerkers voeren het uit. Zo blijft de menselijke maat gewaarborgd.”
Pilots en perspectief
De pilot in Amsterdam gaat binnenkort van start met een tiental VVT-instellingen. De eerste simulaties zijn veelbelovend. “Als de plaatsingen in verpleeghuizen in het verleden via ons systeem waren verlopen, dan was de wachttijd gemiddeld met een factor drie tot vier gedaald,” aldus Van der Mei. Concreet betekent dat: van gemiddeld 200 dagen naar zo’n 50 dagen.
De resultaten worden op 2 juli gepresenteerd tijdens een eindevent op het Science Park in Amsterdam. Van der Mei: “We hopen dat dit het startschot wordt voor een bredere uitrol. En niet alleen in de ouderenzorg. Het onderliggende wiskundige model is breed toepasbaar, denk aan jeugdzorg of GGZ.”
Kijken over de eigen grenzen
De sleutel tot succes? Regionale samenwerking. “Zolang iedere instelling zijn eigen wachtlijst en plaatsing beheert, blijven er inefficiënties,” stelt Van der Mei. “Als we die muren durven slechten, is er met slimme technologie veel winst te behalen, voor cliënten en zorgorganisaties.”
Op 2 juli ’s middags vindt in Amsterdam de workshop ‘Van Wachtlijst naar Doorstroom’ plaats. Tijdens deze workshop worden inzichten en resultaten gedeeld en bespreken deelnemers de kansen om samen verder te bouwen. Niet alleen binnen de ouderenzorg, maar ook daarbuiten. Deze middag is bedoeld voor zorgprofessionals, beleidsmakers, beslissers en zorgaanbieders die willen bijdragen aan een toekomstbestendige zorgketen.
Meer informatie en inschrijven,