‘Digitalisering ggz kent twee gezichten’

GGZ Digitale transformatie
Philip van de Poel
Philip van de Poel
22 juni 2023
2 min

Door de brede toepassing van teleconsult en therapie op afstand geldt de ggz als voorloper op het gebied van digitale zorg. Tezelfdertijd is ongeveer een kwart van het personeel digitaal onvoldoende vaardig. “Het is belangrijk dat de beroepsgroep gaat nadenken over de identiteit in een digitale omgeving”, aldus beleidsadviseur Jaap Schrieke van de Nederlandse ggz in een podcast van Dutch Health Hub.

Zorginstelling Espria deed recentelijk onderzoek en constateerde dat een kwart van de medewerkers onvoldoende digivaardig is. “Dat betekent dat ze onvoldoende in staat zijn om gebruik te maken van de digitale middelen die we ze ter beschikking hebben gesteld”, legt bestuurder Arthur Notermans uit in de podcast, die live is opgenomen tijdens health tech event Zorg & ICT. “We kunnen bijvoorbeeld op afstand uitlezen dat devices als iPad of laptop niet zijn gebruikt voor behandelingen of protocollen.” Notermans was tevens keynote spreker tijdens het event.

Nauwelijks kennis

“Digitaal loopt de ggz voorop, maar we moeten ook aandacht hebben voor de andere kant van het spectrum”, vult Schrieke aan. “De ggz heeft een relatief oud personeelsbestand, dat speelt een rol. Maar ook mensen die van de opleiding komen, hebben vaak nauwelijks kennis van e-health-toepassingen.”

Mismatch

Alle reden om meer aandacht te besteden aan scholing en opleiding, vinden Schrieke en Notermans. Ook moeten professionals ruimte krijgen om zich te beraden op de aard van hun vak. “Het is belangrijk dat de beroepsgroep gaat nadenken over de identiteit in een digitale omgeving”, stelt Schrieke.  “De patiënt van de toekomst heeft veel meer behoefte aan digitale zorg”, zegt Notermans. “Als behandelaren op klassieke wijze bezig blijven krijg je een mismatch.”

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen