Jeroen Bosch Ziekenhuis geeft aanbevelingen voor meten effect positieve gezondheid

Meten effecten positieve gezondheid
Maaike Zweers
Maaike Zweers
03 november 2022
2 min

Het meten van het effect van Positieve Gezondheid is niet eenvoudig. Wat is de impact van werken met dit concept? Een gevalideerd meetinstrument is er nog niet. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis stelde daarom aanbevelingen voor onderzoekers op. 

Doordat organisaties in en buiten de zorg het dynamische concept van gezondheid steeds meer als uitgangspunt gebruiken, neemt ook de behoefte toe om de impact van werken vanuit dit gedachtegoed meetbaar te maken. Het is nog niet gelukt om het concept van Positieve Gezondheid met theorie te onderbouwen.

Wetenschappelijk meten

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis werkt sinds 2016 met het concept Positieve Gezondheid. Het ziekenhuis streeft ernaar dat de inwoners van de regio hun gezondheidswelzijn in 2025 de hoogste waardering geven van Nederland. Maar de resultaten zijn dus nog niet wetenschappelijk te meten.

De afdeling Wetenschap van het JBZ deelt dus haar aanbevelingen voor onderzoekers voor het in kaart brengen van Positieve Gezondheid zolang er nog geen valide meetinstrument beschikbaar is.

PROM’s

Om onderdelen van Persoonlijke Gezondheid te meten, zijn wel gevalideerde vragenlijsten beschikbaar, aldus de de aanbevelingen van het JBZ. Zo kunnen we gebruikmaken van Patient Reported Outcome Measures (PROM’s), die gevalideerd zijn voor allerlei populaties.

Deze patiëntgerapporteerde uitkomsten vormen een weergave van de mening en waardering van de patiënt over aspecten van gezondheid die niet ‘objectief’ waarneembaar zijn, zoals pijn, fysiek functioneren of kwaliteit van leven. Eén specifieke uitkomst of een combinatie van deze patiëntgerapporteerde uitkomsten gemeten met gevalideerde vragenlijsten zou een benadering voor het meten van Positieve Gezondheid kunnen zijn.

Bekijk hier het artikel met de aanbevelingen

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen