Zorginnovatie wacht op verdienmodel

Zorginnovatie
Philip van de Poel
Philip van de Poel
30 december 2022
2 min

Dat het anders en slimmer moet, staat buiten kijf. Maar de kost gaat vaak voor de baat uit bij zorginnovatie. Dus hoe vernieuwing te betalen? Dat is de centrale vraag die naar voren komt in de best gelezen artikelen in de categorie ‘innoveren’.

Startkapitaal bij elkaar scharrelen lukt vaak nog wel in een sector die aan elkaar hangt van de projecten en pilots. De grote moeilijkheid is het vinden van structurele financiering, aldus Douwe Jippes, co-founder en managing partner bij Healthy.Capital. De volumeprikkels in het bekostigingssysteem maken het voor aanbieders vaak onaantrekkelijk om effectiever of efficiënter te gaan werken. Minder omzet betekent immers minder inkomsten, dus schieten aanbieders zichzelf in de voet met arbeidsbesparende innovaties.

Complexiteit zorginnovatie

En dan is er nog het bureaucratische traject dat innovatoren wacht die op zoek gaan naar geld. “De complexiteit van alle factoren die samenkomen, maakt het  moeilijk een exacte deadline of verwachte tijdlijn te geven voor de betaaltitel”, aldus Joanca Ligthart Schenk, voormalig projectleider van Zorg in Zicht, waarmee laag complexe oogklachten uit het ziekenhuis kunnen worden weg gehouden.

Eén loket

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt de handschoen te willen opnemen. Met de oprichting van het Kenniscentrum Digitale Zorg voorkomt de branchevereniging dat iedere zorgverzekeraar een eigen loket heeft voor digitale innovatie. “Samen kijken we nu met alle zorgverzekeraars naar digitale toepassingen om zo de transformatie te versnellen”, aldus John Rijsdijk. “We delen kennis en geleerde lessen, we faciliteren validatie en versnellen implementatie van digitale zorg in hybride zorgpaden en signaleren en agenderen systeemknelpunten.’

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen