Zowel in Nederland als in België wordt op veel verschillende manieren gewerkt aan zorg op afstand. Tijdens Zorg & ict wisselden de twee buren ervaringen uit over hybride zorg en telemonitoring.
Kort voor Zorg & ict had Inge Thijs, coördinator van het Remote Clinical Monitoring Center in het Belgische Hasselt, via Linkedin al laten weten: “Het gaat vooruit met hybride zorg in Nederland! Dus we houden hen al lang in de gaten!” Maar de zuiderburen zelf laten zich ook niet onbetuigd op dit gebied. In de zorgregio Limburg werkt een groot aantal partijen al geruime tijd samen in het Remote Clinical Monitoring Center aan de adoptie en implementatie van hybride zorg.
Ervaringen uitwisselen
Vandaar de gedachte om vertegenwoordigers van beide landen ervaringen uit te laten wisselen over e-health en hybride zorg. Inge Thijs en Ulla Cahay (policy officer, RIZIV-INAMI) vertellen vanuit Vlaanderen, Floortje van der Linden (adviseur transmurale zorg) en Tessa van der Zanden (projectleider Zorg bij jou) vanuit Nederland.
De laatste twee vertellen hoe Zorg bij jou is opgezet. In dit programma werken verschillende zorgorganisaties samen aan hybride zorgpaden. Ulla Cahay en Inge Thijs legden op hun beurt uit hoe in de zorgregio Limburg zorg op afstand is georganiseerd.
Voldoende investeringen
Een van de uitdagingen om hybride zorg mogelijk te maken, vertellen Van der Linden en Van der Zanden, is voldoende investeringen bij elkaar te krijgen voor de ondersteunde techniek en het monitoringscentrum. Dat centrum speelt een essentiële rol, want daar komen alle meldingen en metingen van de apps binnen, die vervolgens beoordeeld moeten worden.
De medewerkers van medisch servicecentrum van Zorg bij jou zitten verspreid over het land; ze werken thuis of centraal in Utrecht. De frontoffice vangt de eerste meldingen en vragen op. Als het nodig is, verwijzen ze door naar meer medisch ervaren verpleegkundigen. Zij kunnen natuurlijk altijd afstemmen met de arts, die altijd eindverantwoordelijk is.
Schaalgrootte
Dankzij de samenwerking binnen Santeon is het mogelijk de nodige schaalgrootte te bereiken, zowel in aantallen patiënten als met het medisch servicecentrum met landelijke dekking. Zorg bij jou kent inmiddels een groot aantal zorgpaden. Daarmee bedienen tien samenwerkende ziekenhuizen ruim 18.000 patiënten. Dankzij deze zorg op afstand hoeven de meeste patiënten niet meer standaard naar de poli te komen.
Patiënten die onder dit programma vallen, krijgen voorlichting over de thuismonitoring en het gebruik van de apps. Meldingen die binnenkomen bij het medisch servicecentrum worden volgens een vast protocol opgevolgd. “We werken met vaste processen, zodat iedereen dezelfde kwaliteit van zorg krijgt.”
Mobiele gezondheidstoepassingen
In Vlaanderen wordt al sinds 2012 met de Mobile Health Unit gebouwd aan ‘evidence based mHealth’, oftewel innovatieve mobiele gezondheidstoepassingen. Dit is onderdeel van het Limburg Clinical Research Centre, vertelde Inge Thijs. De regio Limburg wil een katalysator zijn voor de ontwikkeling van hybride zorg.
De ‘raadpleging op afstand’ kent verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld met de Fibricheck, die controleert op atriumfibrilleren. Bij chronisch hartfalen worden patiënten huis gemonitord met een bloeddrukmeter en een app.
Mobiele gezondheidstoepassingen
Van Nederlandse kans werd met veel interesse gekeken naar de Fibricheck-oplossing. Vanuit België gezien is de Nederlandse transmurale samenwerking iets om van te leren. De transformatiegelden vanuit IZA helpen die samenwerking. “Een struikelblok in de financiering in België is dat budgetten nog sterk zijn gebonden aan artsen, huisartsen, et cetera”, vertelde Thijs. “Dat systeem stimuleert niet de overgang naar een ander systeem.”
Volgens Thijs loopt Nederland voorop met het opdoen van praktische ervaring in het organiseren van hybride zorg in samenwerking met verschillende organisaties. “Heel fijn dat we mogen meekijken en er ons voordeel mee doen”, schrijft ze dan ook naderhand op LinkedIn.