“Van individueel innoveren naar digitaal verbonden.” Zo kenschetste Philip Idenburg, initiatiefnemer van Ouder Worden 2040, de netwerkbijeenkomst rond digitale inclusie tijdens Zorg & ict. “Alleen een ecosysteem kan belemmeringen voor ouderen wegnemen.” De omstandigheden dwingen om elkaar op te zoeken. Maar hoe en met wie kan worden samengewerkt?
Initiatieven die zich bezighouden met digitale inclusie, zoals Alliantie digitaal samenleven, Helpdesk digitale zorg, Senior Web, Stichting Digisterker + Digivitaler, Oefenen.nl, DUIT, Vereniging Openbare Bibliotheken, Digihandig, Welkom Online (Ouderenfonds) en SOM NL, gaan daarom in gesprek met het netwerk van Ouder Worden 2040. Daarin zitten grote marktpartijen als KPN Health en Rabobank en organisaties als PGGM Pensioenfonds en VNG. Wat kunnen die betekenen als het gaat om digitale inclusie en e-health?
Concrete vraag
KPN Health wil digitalisering en samenwerken in de zorg zo makkelijk mogelijk maken, ook voor mensen die niet zo goed toegang hebben tot applicaties. “Deze initiatieven kunnen zeker een beroep op ons doen”, zeggen Daan van Dooren, Business Innovation Lead Health Care Services bij KPN, en Karin Voorendt, Programmamanager Stakeholdermanagement en CSR bij KPN. “Wij zijn groot en kunnen impact maken. Samen kunnen we verder komen.” Het is alleen de vraag hoe de partijen elkaar kunnen vinden. Daar heeft Van Dooren wel een antwoord op. “Kom met een concrete vraag. Van daaruit kunnen we in samenwerking misschien iets groters oplossen.”
Digihandig
Dat dat soms al gebeurt, blijkt in de speeddate-sessies na de pauze. Zo laat Kristel Thieme, medeoprichter van Digihandig, zien dat flyers voor ouderen worden verspreid via een pilot in een aantal KPN-dorpswinkels. Die flyers wijzen op de hulp die Digihandig ouderen kan bieden bij gebruik van smartphone of tablet. Dit soort projecten doet KPN veel, vertelt Voorendt. “We hebben een team dat kansrijke startups scout en begeleidt in pilots.” De thema’s waar het daarbij om draait zijn: toegang tot internet, devices en vaardigheden. Dat zijn precies de thema’s die spelen bij digitale inclusie, zo concluderen Thieme en Voorendt.
Seniorweb
Nog een mooi voorbeeld. Seniorweb en Rabobank werken al bijna dertig jaar samen aan de hulp voor ouderen bij internetbankieren. Leden van de Rabobank krijgen bijvoorbeeld korting op de contributie en samen met de Rabobank worden workshops gegeven. De bank verzorgt ook presentaties ‘Samen bankieren’. “We gaan graag meer van dit soort samenwerkingen aan en via de Rabobank Foundation kunnen we helpen bij de financiering van plannen of de naamsbekendheid vergroten”, aldus Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg van Rabobank.
Digisterker
Aan financiering, bijvoorbeeld via een fonds, hebben veel initiatieven behoefte, zo blijkt tijdens de speeddate-sessies. Maar het zijn vooral de samenwerkingsprojecten die in het oog springen. Zo zijn gemeenten betrokken bij de regionale samenwerking tussen Digisterker en de Openbare Bibliotheken. Zij hebben educatieprogramma’s als zoals Digisterker, DigiVitaler en Doe je digiding. Die zijn bedoeld om mensen meer digitaal vaardig te maken. Dat de bibliotheek een mooi beginpunt is, wordt door iedereen op de netwerkbijeenkomst onderschreven. Want hier komen de mensen die nog niet in de zorg zijn.
Moederprojecten
Maak gebruik van wat er al is, stellen alle deelnemers op 8 april. En avondvoorzitter Lennart Booij omschrijft sommige voorbeelden als ‘hubs’ waaruit meer kan groeien. “Zie dit soort ‘moederprojecten’ maar als de sterke pijlers onder de aanpak van digitale inclusie.”
Maar vervolgens is de vraag: wie moet die aanpak gaan regisseren? Als ze de mogelijkheden hadden, zouden de gemeentes hier een goede rol in kunnen spelen, omdat die de juiste schaal hebben. De aanpak lijkt succesvol op wijkniveau, bij een schaalgrootte van 2.000 tot 4.000 inwoners. Ligt hier ook een rol voor de markt en de commerciële partijen? KPN wil deze verantwoordelijkheid wel op zich nemen, zegt Daan van Dooren. “Rendementsdenken gaat bij ons niet alleen om geld. Het mag ook iets opleveren voor de samenleving.” De avond maakt zo duidelijk dat aanwezige partijen elkaar kunnen versterken als ze samenwerken aan digitale inclusie.