BeterDichtbij: de dokter in je broekzak

BeterDichtbij
Pieter Verbeek
Pieter Verbeek
13 mei 2025
4 min

Om goed samen te werken met patiënten, hun naasten en zorgpartners in de regio, is goede communicatie essentieel. Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk maakt gebruik van BeterDichtbij: een gratis app die het voor patiënten eenvoudig maakt om contact te onderhouden met hun zorgverlener. En dat levert veel op, aldus longarts Erik Kapteijns 

Via BeterDichtbij kunnen patiënten op ieder moment berichten sturen en ontvangen, bijvoorbeeld om vragen te stellen die zij tijdens een ziekenhuisbezoek zijn vergeten. Het Rode Kruis Ziekenhuis is een van de vijftig zorginstellingen die dagelijks de voordelen ervaren van deze vorm van communicatie. Ze zien dat digitale communicatie bijdraagt aan betere bereikbaarheid van zorgteams, nauwere samenwerking met patiënten en hun naasten, en het veilig stroomlijnen van alle communicatie op één centrale plek.

10.000 gesprekken

Tijdens de sessie op Zorg & ict 2025 vertelt Kapteijns hoe BeterDichtbij in zijn ziekenhuis volledig is geïntegreerd in de werkwijze van de polikliniek. Waar hij in 2018 met enige scepsis begon met één patiënt, zijn dat er inmiddels 2500, goed voor zo’n 10.000 gesprekken. Volgens Kapteijns helpt de app bij het beter organiseren van zorg. “Het aantal telefoontjes daalt, waardoor de rust op de werkvloer toeneemt en er efficiënter gewerkt kan worden.”

Een ander voordeel is volgens hem dat de communicatie via de app meer ruimte en tijd biedt. Patiënten stellen hun vragen schriftelijk en artsen kunnen antwoorden op een moment dat het hen uitkomt. Ook biedt de app overzicht: van vraag en antwoord tot begeleiding en nazorg. Informatie over inhalatiemedicatie of instructievideo’s zijn eenvoudig te delen. Patiënten kunnen bovendien foto’s sturen, bijvoorbeeld van een wond waarover zij zich zorgen maken. De arts kan vervolgens betrouwbare informatie aanbieden en onduidelijkheid wegnemen. “En aangezien dr. Google ook in onze spreekkamers aanwezig is, kunnen we via de app onafhankelijke en betrouwbare websites aanraden aan onze patiënten.”

Hybride zorgpaden

Het Rode Kruis Ziekenhuis werkt momenteel aan hybride zorgpaden. Nieuwe patiënten ontvangen al vóór hun eerste afspraak vragenlijsten of slaapdagboeken via BeterDichtbij. Zo begint het zorgtraject feitelijk al thuis via e-health. Bij ingrepen zoals een bronchoscopie helpt de app om patiënten vooraf gerust te stellen en achteraf nazorg te bieden. Ook helpt dit volgens de longarts het aantal no-shows in de polikliniek te verminderen. “We hebben namelijk best een hoog percentage no-shows in onze poli. Door patiënten 48 uur van tevoren te herinneren aan hun afspraak, daalt het percentage gemiste consulten aantoonbaar.”

Regie over eigen zorgtraject

Volgens Kapteijns geeft BeterDichtbij patiënten meer regie over hun eigen zorgtraject. De juiste informatie komt op het juiste moment bij de juiste patiënt. “Je hebt de dokter dankzij BeterDichtbij in je broekzak.” Consulten worden gerichter, omdat veel praktische communicatie vooraf al digitaal is afgehandeld. Zo kunnen zogeheten ‘handshake-afspraken’, korte, routinematige gesprekken zonder echte noodzaak, worden voorkomen. Communicatie rond bloedonderzoek en scans vervangt veel van deze overbodige polibezoeken, wat zorgt voor minder belasting voor de patiënt.

Voorwaarden

Voor een succesvolle implementatie zijn volgens Kapteijns wel enkele voorwaarden. Er is steun nodig van de raad van bestuur en een team dat de app op een gestandaardiseerde manier op alle poli’s introduceert. Belangrijk daarbij is om BeterDichtbij direct in te bedden in de werkprocessen en het niet als extraatje te behandelen.

Gewoon beginnen

Hoewel Kapteijns een sterke voorstander is van zorginnovatie, erkent hij dat veel artsen behoudend zijn. Bezwaren zoals dat oudere patiënten de app niet zouden begrijpen, wuift hij weg: “Iedere grootouder gebruikt tegenwoordig WhatsApp. BeterDichtbij werkt net zo intuïtief.” Ook het argument dat het extra werk oplevert is slechts tijdelijk. In de opstartfase vraagt het wat meer, maar daarna pluk je er de vruchten van. En de kosten? Volgens Kapteijns is de enige echte barrière durf. “Je hebt lef nodig. Je moet gewoon beginnen.”

Inmiddels is het Rode Kruis Ziekenhuis zelfs een stap verder gegaan. BeterDichtbij is volledig geïntegreerd in het Digitaal Gezondheidscentrum, waar alle thuismonitoring plaatsvindt in het ziekenhuis. Hier staan het vergroten van kennis, ziekte-inzicht en gezondheidsvaardigheden centraal. Via de koppeling met de Patient Journey App ontstaat één systeem waarin patiëntcommunicatie en monitoring samenkomen. Ook werkt het ziekenhuis met partners in het sociaal domein om mensen in beweging te krijgen. Kapteijns: “Niet omdat de arts het zegt, maar omdat de patiënt het zelf wil. BeterDichtbij helpt die beweging op gang te brengen.”

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen