De zorg loopt achter als het gaat om de adoptie van AI in HR. Dat blijkt uit live stemmingen die plaatsvonden tijdens veertien HR-congressen verspreid over het land.
AI kan het werven van talent makkelijker maken, voorspellen welke vaardigheden nodig zijn en zelfs loopbaanpaden voor medewerkers uitstippelen. In mijn vorige blog gaf ik negen herkenbare redenen waarom HR nog terughoudend is met AI. En vooral hoe deze drempels te overwinnen zijn om de voordelen van AI optimaal te benutten. En zo het personeelstekort in de zorg aan te pakken.
Als spreker op congressen stelde ik vragen aan in totaal 864 HR-professionals, afkomstig uit de zorg, overheid, arbeidsbemiddeling en het bedrijfsleven. De uitkomsten laten zien waar sectoren staan in hun denken en doen rond AI, skills en mobiliteit en waar de grootste kansen liggen.
De data zijn dus geen resultaten van een vragenlijst achteraf, maar van live interactie met het publiek. Juist daardoor krijg je een directe indruk van het sentiment, de urgentie en de verschillen tussen sectoren. En die verschillen zijn groot.
De deelnemers kwamen uit 324 organisaties. In de zorg stemden 155 professionals mee, vooral HR-adviseurs, teamleiders en recruiters. Daarnaast waren er respondenten uit de overheid (210), arbeidsbemiddeling (135) en bedrijven (360).
Hoe ver is de zorg met AI?
De adoptie van AI in de zorg blijft achter. Op een schaal van 1 tot 5 scoorde de zorg gemiddeld 2,8, terwijl arbeidsbemiddeling 3,8 scoorde. Slechts 54 procent van de zorgrespondenten ziet AI-matching als ‘zeker de nieuwe norm’, versus 71 procent in arbeidsbemiddeling.
Hoe zit het met skills?
Slechts 12 procent van de zorgprofessionals gaf aan volledige grip te hebben op de eigen skills-gap, inzicht in huidige en benodigde skills, de ontwikkeling ervan en de kloof ertussen. Ook in andere sectoren is dit beperkt, maar in arbeidsbemiddeling en bedrijven ligt het beduidend hoger.
Wat voelen ze bij AI?
In de zorg ziet 45 procent AI als grote kans, 30 procent noemt het spannend en 25 procent is sceptisch. Hoe positiever AI wordt beleefd, hoe hoger de adoptie. In arbeidsbemiddeling bijvoorbeeld voelt 62 procent AI als een grote kans, met een duidelijk snellere implementatie tot gevolg.
Welke AI-toepassingen worden gebruikt?
De bekendste toepassing is ChatGPT, dat breed wordt ingezet voor tekst en inspiratie. AI-matching is vooral ingeburgerd bij recruiters. AI in het ATS komt vooral voor in het bedrijfsleven. In de zorg is het vaker: ‘nog niet, maar we volgen het wel.’
Waarin investeert de zorg in 2025?
AI-chatbots staan in alle sectoren bovenaan. In de zorg wordt daarnaast geïnvesteerd in carrièrepaden en matching op skills. In andere sectoren komen tooling, marketing of automatisering vaker terug.
Hoe denkt men over AI-assessments?
De zorg ziet AI vooral als aanvulling op bestaande assessments. In het bedrijfsleven en bij bemiddelaars wordt AI steeds vaker als vervanger gezien.
Welke metafoor werkt?
De stelling ‘Matchingsoftware wordt net zo normaal als datingapps’ werd verrassend goed herkend. 54 procent van de zorgprofessionals stemde ‘Zeker!’. In arbeidsbemiddeling was dat zelfs 71 procent
Vijf take-aways voor HR-teams in de zorg
- Emotie is bepalend. Wie AI als kans ziet, komt sneller in beweging.
- Skills-gaps blijven vaag, breng ze concreet in kaart.
- Metaforen werken. Maak AI toegankelijk en tastbaar.
- Combineer chatbots met skill-data, dit versnelt matching én mobiliteit.
- Focus op loopbaanpaden, de sleutel tot interne beweging in zorgorganisaties.