Cardiologie Centra Nederland biedt hartzorg op afstand in heel Europa

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: ‘Nederlandse hartzorg profiteert van Europese uitbreiding CCN’
Lees meer

Cardiologie Centra Nederland (CCN) gaat digitale hartzorg op afstand aanbieden in negentien Europese landen. Bij zorgen over hun hartconditie kunnen inwoners van deze landen met een thuismeetapp op afstand een diagnose laten stellen

CCN heeft inmiddels de eerste 3.000 internationale beoordelingen uitgevoerd. De netwerkorganisatie voor hartzorg verwacht dat dit aantal de komende tijd fors zal groeien.

De organisatie heeft in Nederland al een flinke staat van dienst op het gebied van digitale hartzorg. “Ons HartWacht-programma bestaat al sinds 2016 en de afgelopen jaren hebben we alleen al in Nederland bijna 500.000 beoordelingen uitgevoerd”, licht Sebastiaan Blok, directeur e-health bij CCN, toe.

“Dus in Nederland hebben we al veel ervaring opgedaan met een 24 uurs-respons op een groot volume aan verzoeken. We zijn er klaar voor om dat nu internationaal met nog grotere aantallen te kunnen doen.”

Zelf meten

In de praktijk komt het erop neer dat patiënten zelf een meting uitvoeren met een draagbare elektrocardiogram (ECG). Deze komt via een app bij een medisch team van Cardiologie Centra Nederland in Dokkum. Het CCN-team stelt vervolgens binnen 24 uur een diagnose, bepaalt de mate van urgentie en adviseert over een eventueel contact met de eigen arts. De procedure is toegankelijk voor iedereen die een draagbare ECG-monitor aanschaft en een vergoeding aan CCN betaalt.

Wereldleider

De internationale uitbreiding van de e-health dienstverlening is mogelijk door een nauwe samenwerking met AliveCor. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf is al ruim tien jaar actief op het terrein van digitale hartzorg op afstand. AliveCor afficheert zich als wereldleider op het terrein van persoonlijke elektrocardiogram technologie.

Door een combinatie van zelfmeet-technologie, artificiële intelligentie en apps kan AliveCor zes verschillende hartaandoeningen opsporen, waaronder atriumfibrilleren en hartritmestoornissen.

De nieuwste AliveCor-vinding is een door de FDA goedgekeurd zelfmeetinstrument dat niet groter is dan een creditcard. Naar eigen zeggen heeft AliveCor internationaal ruim twee miljoen gebruikers in meer dan veertig landen.

Partners

AliveCor werkt sinds 2016 samen met CCN. AliveCor levert onder meer de devices die worden gebruikt in één van de HartWacht-programma’s. “Door deze lange en succesvolle samenwerking was een internationaal partnership voor beoordelingen op afstand een logisch vervolg”, aldus Blok.

Mijlpaal

“Voor ons team in Dokkum is het enorm inspirerend en eervol dat we als hét e-health center van AliveCor zijn geselecteerd”, reageert Albert Arp, CEO van Heart for Health Groep waar CCN onderdeel van is. “Daarnaast is dit weer een mooie mijlpaal in onze internationale strategie, waarin naast de huidige snelle groei van het aantal cardiologie-klinieken in verschillende landen ook digitale zorg een speerpunt is.”

Meer nog dan een opsteker voor CCN is de samenwerking met AliveCor volgens Arp een kwaliteitsimpuls voor de Europese hartzorg. “Voor veel mensen in Europa is dit een relevante innovatie. Samen met AliveCor kunnen we hen snel en adequaat adviseren. Dat is voor veel hartpatiënten een grote geruststelling.”

Meer lezen over nut en noodzaak vroegdiagnostiek? Onder de titel ‘Eerder meten, beter weten’ maakte Dutch Health Hub deze zomer een podcastserie over het onderwerp.

artikel
Thebe verdubbelt gebruik bewezen effectieve techniek
Lees meer
artikel
Ziekenhuizen storten zich massaal op AI
Lees meer
artikel
Cyberafpersing in de zorg laat ‘alarmerende stijging’ zien
Lees meer
artikel
Zorg zoekt naarstig naar vangrails voor AI
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in