Vroegdiagnostiek: Eerder meten, beter weten

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: ‘Vroegdiagnostiek kan van darmkanker een zeldzame ziekte maken’
Lees meer

De podcastreeks Eerder meten, beter weten gaat over nut en noodzaak van vroegdiagnostiek. De reeks is gemaakt door de Dutch Health Hub in samenwerking met DC Klinieken.

Charlotte Teunissen: ‘Vroegdiagnostiek verbreedt behandelaanbod dementie’

Vroeger opsporen helpt behandelaren een scherper beeld te krijgen van de veelvormigheid van dementie. Daarmee het behandelaanbod bij dementie beter af te stemmen op individuele omstandigheden.

******

Edith Schippers: ‘Omslag naar preventie is kwetsbaar en taai’

Preventie, gezondheid en leefstijl stonden naar eigen zeggen hoog op haar agenda als minister van volksgezondheid. Maar, weet DSM-topvrouw Edith Schippers: “Je ziet dat het kwetsbaar en taai is.

******
Loek Winter: vroegdiagnostiek vraagt om duidelijker spelregels

Om over-diagnostiek en medicalisering te voorkomen, moeten er duidelijker spelregels komen voor vroegdiagnostiek. Relevante criteria in dit verband zijn de behandelbaarheid en de aan- of afwezigheid van klachten. Dat betoogt Loek Winter in de podcast-serie Eerder meten, beter weten.

******
Manon Spaander: ‘Vroegdiagnostiek is sleutel tot preventie van kanker’

Vroegdiagnostiek is de sleutel tot preventie en tijdige behandeling van darmkanker. Dat stelt MDL-arts Manon Spaander in de podcastreeks Eerder meten, beter weten. ““Aan mijn kant van het bureau zie ik vaak patiënten in een laat stadium en dus ook de ellende en het verdriet. Als we dat met vroegdiagnostiek kunnen voorkomen, zou dat het leven een stukje mooier maken.”

******
René Bernards: ‘Vroegdiagnostiek geeft extra behandelopties’

A cure for every cancer. Met dit doel voor ogen opende het Antoni van Leeuwenhoek in mei een Centrum voor Vroegdiagnostiek. Vroegtijdige opsporing van tumoren betekent meer behandelopties die vaak minder ingrijpend en kostbaar zijn, aldus onderzoeker René Bernards.

******
Wiesje van der Flier: ‘Vroegdiagnostiek is sleutel tot aanpak Alzheimer’

Een sluitend klinisch antwoord op de ziekte van Alzheimer is voorlopig nog niet in zicht, maar vroegdiagnostiek kan de medische wetenschap veel leren over het beloop van de ziekte. Bovendien kan vroege opsporing de individuele patiënt en diens naasten veel ellende en verdriet besparen.

******
Willem Wansink: ‘Vroegdiagnostiek helpt gezondheidskloof overbruggen’

Ondanks laagdrempelig zorgstelsel is de gezondheidskloof in Nederland enorm. Relatief rijke hoogopgeleiden leven zes jaar langer dan armere laagopgeleiden. Het verschil in gezonde levensverwachting is zelfs bijna twintig jaar. Vroegdiagnostiek kan helpen deze kloof te overbruggen, gelooft zorgpublicist Willem Wansink.

******

 

Boeken over vroegdiagnostiek

U heeft nog 25 jaar
Over de zin en onzin van vroegdiagnostiek
Loek Winter en Joep van der Velden

Artsen de wijk in
Red levens, spoor ziekten eerder op
Willem Wansink

 

Deel

artikel
Harry Verbunt: ‘Patiënt staat helemaal niet centraal’
Lees meer
artikel
Jannie Oskam: ‘Leven in tussenland is intens’
Lees meer
artikel
‘Biomedisch model biedt geen uitkomst bij long covid’
Lees meer
artikel
Healthplus voorspelt postoperatieve infecties met AI
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in