Deventer bouwt powerhouses voor dak- en thuislozen

Volgend artikel: Chat met je sigaret
Lees meer

“Dak- en thuislozen horen erbij. Die mogen wij niet uitsluiten.” Bestuursvoorzitter Gea Sijpkes van woon- en zorgcentrum Humanitas Deventer wil zich niet uitsluitend richten op ouderen, maar breder kijken. “Wij maken van de nood een deugd. Wij willen eenzaamheid bestrijden, mensen vertrouwen laten ervaren in het leven en de sociale structuur in de wijken versterken.”

Sijpkes werkt mee aan het initiatief POWERHOUSES. Het doel is dak- en thuislozen in Deventer onderdak te bieden in opgeknapte garageboxen. Zodat kwetsbare jongeren op een veilige woonplek aan hun toekomst kunnen werken.

Deze creatieve oplossing om de woningnood onder jongeren te verminderen is opgezet door Woonbedrijf ieder1, Stichting Zwerfjongeren Nederland, Humanitas Deventer en werkleerbedrijf Konnected. Na verbouwing kunnen er ongeveer 350 appartementjes van pakweg 30 vierkante meter per stuk beschikbaar komen.

De gemeente Deventer ondersteunt het plan om jongeren van 18 tot 27 jaar die geen eigen woonruimte hebben, maar wel voldoende inkomen, een dak boven het hoofd te bieden en hun vakvaardigheden te verbeteren.

Overlast

Niet alle buurtbewoners zijn enthousiast over de plannen. Er wordt gevreesd voor overlast. Bestuursvoorzitter Sijpkes ziet dat anders. “Meer dan de helft van de bewuste jongeren kan daar zonder begeleiding leven. En we gaan niet veertig jongelui op een kluitje zetten. Dat levert onnodige spanning op.”

Per wijk komt er een aanspreekpunt. Een ‘sociaal anker’ om risicogroepen ruggensteun te geven. “Zonder binding lukt het niet.” Daarom wordt er een beroep gedaan op instituties kerken, scholen en sportscholen.

Kleinschalige aanpak

Sijpkes: “We stappen naar voren. We betrekken de wijk erbij om daar kracht te organiseren. Zo’n project moet voor iedereen te behappen zijn. Als dit lukt, dan kan deze kleinschalige aanpak verder worden uitgebreid.”

Bekijk hier het boek over de powerhouses

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief[/btn

Willem Wansink Auteur
Lees meer

Meer over

Huisvesting,

Deel

Luscii introduceert vierdaagse werkweek
Lees meer
RIVM-topvrouw: publieke gezondheidszorg vergt meer uniformiteit
Lees meer
Followeb wint DragonsDen tijdens Dutch Health Week
Lees meer
De weerbarstige praktijk van gezonder leven
Lees meer
Chat met je sigaret

Je eigen sigaret die je vraagt of je hem nog wel ziet zitten. Dat klinkt als een grap, maar dat is het niet. Het is een nieuwe tool om mensen te helpen anders na te denken over hun rookverslaving.

Floor van Dijck Auteur
Lees artikel

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in