Digitale zorg: waar blijft de daadkracht?

Uitgelicht event: Zorginnovatie: zo haal je geld op bij investeringsfondsen
Lees meer

De Nederlandse zorg toont weinig daadkracht. Fundamentele keuzes op het gebied van digitale zorginkoop en zorgbekostiging blijven uit. Goede afspraken over wie er voor het gebruik van digitale zorgoplossingen gaat betalen zijn hard nodig.

Door Douwe Jippes

Het is hoog tijd voor bestuurders, beslissers en inkopers om samen de integrale zorgakkoorden te gaan uitvoeren. Maar dat is niet genoeg. Het is nu tijd om te gaan afspreken wie er gaat betalen voor het gebruik van digitale zorgoplossingen. Zorgbestuurders moeten hier de verantwoordelijkheid voor gaan nemen. Zo krijgen nieuwe innovaties de noodzakelijke ondersteuning.

Toekomstbestendige organisatie

Hoe financier je een toekomstbestendige organisatie als zorgbestuurder? Kies je voor het oplossen van een schreeuwend tekort aan personeel met stijgende salarissen en ZZP tarieven? Hoe snel kan een zorgorganisatie klimaatneutraal werken? Kun je het zorgaanbod aanpassen naar data gedreven zorg met digitale onderdelen?

Het personeelstekort dwingt zorgorganisaties keuzes te maken en zodoende digitaal contact voorop te stellen. De zorgverzekeraars, de zorgkoepels en het Ministerie van VWS hebben de handen in elkaar geslagen om samen te werken aan de digitalisering van de Nederlandse gezondheidszorg. De transformatie naar hybride zorg dient de zorg toegankelijk, kwalitatief en betaalbaar te houden. In het Integraal Zorgakkoord staat dat 70 procent van de zorg die zich daarvoor leent hybride beschikbaar te maken.

Echte transformatie

Dit is de ambitie. Om die te bereiken, is het niet voldoende om te werken met chatten of beeldbellen. Het op afstand monitoren, aansturen en coachen van mensen levert een veel grotere besparing op. Kijk bijvoorbeeld naar monitoring van mensen met Multiple Sclerose, het aanpassen van de leefstijl van mensen met diabetes Type 2 en het hybride behandelen van depressies en angststoornissen. Het is belangrijk om afscheid te nemen van zorgorganisaties en ICT-leveranciers die aantoonbaar achterlopen. Zo begint de echte transformatie naar passende zorg in Nederland.

Structurele bekostiging

De oplossing ligt in het omarmen van een zorgsysteem dat digitalisering prominent vooropstelt. Zo is er Kenniscentrum Digitale Zorg. Dat centrum moet de zorginkoop eenvoudiger maken. Als een digitale productinnovatie succesvol werkt, willen we die immers landelijk implementeren. De structurele bekostiging voor digitale zorg is nu nog te ondoorzichtig en onduidelijk. Hierdoor worden nieuwe innovaties te vaak afgewezen.

Alleen maar wijzen naar buurlanden en andere continenten waar de digitalisering van de gezondheidszorg mogelijk succesvoller verloopt, heeft geen zin. De lessen in Duitsland, Engeland, Singapore en Zweden dienen als inspiratie voor de versnelling van de ontwikkeling van een Nederlandse visie. En natuurlijk de uitvoering op het structureel bekostigen van digitale zorgoplossingen.

Meerjarige overeenkomst

Zorgbestuurders kunnen alleen vooruit te kijken naar innovaties als er een zorgverzekeraar met een meerjarig overeenkomst voor zorgbekostiging klaar staat. Deze overeenkomsten zijn een grote stap in de samenwerking tussen zorginkoop en zorgbestuur. En deze overeenkomsten zijn schaars. En dat is een gemiste kans.

Douwe Jippes is co-founder, managing partner van Healthy.Capital en oprichter van de Dutch Health Leaders Foundation. Hij organiseert samen met Dutch Health Hub op 13 juni het symposium ‘Zo haal je geld op bij investeerders’. Deelnemers leren om hun innovatie verder te brengen met behulp van investeringsfondsen. 

Deel

artikel
Platform biedt kostenefficiënte hoorzorg op afstand
Lees meer
artikel
Maastro halveert wachttijd behandeling longkanker
Lees meer
artikel
Pepper bevraagt winnaars Nationale Zorg Innovatieprijs
Lees meer
artikel
Radboudumc en UT intensiveren health tech-samenwerking
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in