‘Digitalisering ggz kent twee gezichten’

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: GGZ Oost Brabant maakt complexe zorg volledig digitaal
Lees meer

Door de brede toepassing van teleconsult en therapie op afstand geldt de ggz als voorloper op het gebied van digitale zorg. Tezelfdertijd is ongeveer een kwart van het personeel digitaal onvoldoende vaardig. “Het is belangrijk dat de beroepsgroep gaat nadenken over de identiteit in een digitale omgeving”, aldus beleidsadviseur Jaap Schrieke van de Nederlandse ggz in een podcast van Dutch Health Hub.

Zorginstelling Espria deed recentelijk onderzoek en constateerde dat een kwart van de medewerkers onvoldoende digivaardig is. “Dat betekent dat ze onvoldoende in staat zijn om gebruik te maken van de digitale middelen die we ze ter beschikking hebben gesteld”, legt bestuurder Arthur Notermans uit in de podcast, die live is opgenomen tijdens health tech event Zorg & ICT. “We kunnen bijvoorbeeld op afstand uitlezen dat devices als iPad of laptop niet zijn gebruikt voor behandelingen of protocollen.” Notermans was tevens keynote spreker tijdens het event.

Nauwelijks kennis

“Digitaal loopt de ggz voorop, maar we moeten ook aandacht hebben voor de andere kant van het spectrum”, vult Schrieke aan. “De ggz heeft een relatief oud personeelsbestand, dat speelt een rol. Maar ook mensen die van de opleiding komen, hebben vaak nauwelijks kennis van e-health-toepassingen.”

Mismatch

Alle reden om meer aandacht te besteden aan scholing en opleiding, vinden Schrieke en Notermans. Ook moeten professionals ruimte krijgen om zich te beraden op de aard van hun vak. “Het is belangrijk dat de beroepsgroep gaat nadenken over de identiteit in een digitale omgeving”, stelt Schrieke.  “De patiënt van de toekomst heeft veel meer behoefte aan digitale zorg”, zegt Notermans. “Als behandelaren op klassieke wijze bezig blijven krijg je een mismatch.”

Deel

artikel
AI in ziekenhuizen krijgt flinke impuls
Lees meer
artikel
Zorg Enablers: innovatie relevanter dan ooit
Lees meer
artikel
Earhelp: kostenefficiënte hoorzorg op afstand
Lees meer
artikel
Pepper bevraagt winnaars Nationale Zorginnovatieprijs
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in