Gamen is voor iedereen

Pieter Verbeek Auteur
Lees meer
Volgend artikel: HandicapNL maakt festivals voor iedereen toegankelijk
Lees meer

Van controllers voor mensen met alleen een rechter- of linkerhand tot steunbeugels waarmee mensen tijdens het doen van computerspelletjes bewegingstherapie kunnen doen. Gamen is voor iedereen, laat de Maartens Foundation zien op de Support Beurs in Utrecht.

Voor veel mensen met een beperking lijkt het spelen van computergames een brug te ver. Niks is minder waar, stelt ergotherapeut Esmee Mees van de Sint Maartenskliniek. “Gamen is voor iedereen. Dat willen wij echt hier laten zien op de Support Beurs. Er zijn zoveel producten die mensen niet kennen. We laten zien wat er mogelijk is. Er zijn mensen die denken dat ze nooit meer kunnen gamen. Mijn collega Jordy en ik brainstormen dan wat voor iedereen een oplossing kan zijn. Alles kan.”

Blaaszuigsysteem

Zo staat er op de stand een game-opstelling voor mensen die geen vingerfunctie meer hebben, maar wel hun schouders en hoofd nog onder controle hebben. Van afstand kun je mee gamen uit een elektrische rolstoel, waarmee je de pook kan gebruiken als controller.

Ook zijn er een blaaszuigsysteem aanwezig en éénhandige controllers. “We willen het gamen toegankelijk maken. Het is een mooie activiteit, met een belangrijk sociaal aspect. Een patiënt van mij vertelde me laatst dat wanneer hij gamet, hij één van iedereen is. Dan ziet niemand dat hij anders is vanwege zijn beperking. Hij kan niet meer met zijn vrienden voetballen, maar hen nog wel verslaan in het spel FIFA. Gamen kan echt een betekenisvolle activiteit zijn.”

Revalidatietherapie

Mees is nu bezig om revalidatietherapie te koppelen aan gamen. Ze ziet al resultaten bij patiënten die door het gamen meer lijken te bewegen met een pols of arm. “Ik wil daar nu een onderzoek naar starten, gekoppeld aan een promotietraject.”

“Ik ben nu op zoek naar financiering. Voor mensen met een dwarslaesie is gamen bijvoorbeeld een mooie aanvulling op handtherapie. Door te spelen, train je die hand. En wat is nu leuker, droge spieroefeningen doen of gamen? Revalidatie is echt topsport. Het vraagt het uiterste van je lichaam en je bent er continu mee bezig. Revalidanten hebben er niet voor gekozen, daarom willen we het zo inclusief mogelijk laten zijn. Gamen gaat uit van inclusie: iedereen is gelijk.”

Geluk in Beweging

De stand ‘Game on! Wie wint het potje gamen?’ is onderdeel van het programma Geluk in Beweging waarmee de Maartens Foundation iedereen in Nederland met een beperking op het gebied van houding en beweging wil ondersteunen.

De stichting, die is opgericht door Rob Harmeling, helpt kinderen, jongeren en volwassenen na een ziekenhuisperiode weer volop in het leven te staan, doelen te stellen en successen te vieren. Want veel mensen komen nadat ze door een ongeval, hersenbloeding, chronische ziekte of andere oorzaak lichamelijk gehandicapt geraakt zijn, na de revalidatie in het ziekenhuis terecht in een soort niemandsland.

“Dat kan het moeilijk maken om je levensgeluk weer op te pakken. Daarom inspireert onze stichting mensen om nieuwe doelen te vinden in hun leven na revalidatie”, vertelt Anne Gerritsma van de Maartens Foundation. “Mensen moeten zelf een doel zoeken, wij ondersteunen ze daarbij.”

Deel

artikel
Toer over de beursvloer: Support
Lees meer
artikel
Geluk in Beweging biedt revalidant nieuwe kans
Lees meer
artikel
Capido helpt bij zoektocht naar ware liefde
Lees meer
artikel
De Zonnebloem zoekt zorgvrijwilligers
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in