Gezocht: zorgprofessionals die werken aan leefstijlverandering

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: ‘LeefstijlCheck brengt preventie in elke spreekkamer’
Lees meer

Wie wordt de ‘Leefstijlprofessional 2023’? De Vereniging Arts en Leefstijl reikt dit voorjaar voor de vierde keer deze eretitel uit aan een zorgprofessional die aantoonbaar impact heeft op leefstijlverandering. Nomineren kan nog tot 31 januari.  

De Vereniging Arts en Leefstijl is op zoek naar kandidaten voor de verkiezing van ‘Leefstijlprofessional 2023’. Ze moeten bij de behandeling van patiënten nadrukkelijk de pijlers van het Leefstijlroer gebruiken: voeding, beweging, ontspanning, slaap, middelengebruik en verbinding.

Impact

Een voorbeeldige leefstijlprofessional kent bovendien de impact van leefstijlverandering op de gezondheid en vitaliteit van de patiënt. Ook geeft hij of zij zelf het goede voorbeeld. ‘Leefstijlprofessionals’ zijn in alle geledingen van de zorg terug te vinden. Kandidaten kunnen  huisarts of medisch specialist zijn, maar ook apotheker, diëtist, praktijkondersteuner, verpleegkundige, verloskundige, physician assistent, leefstijlcoach of fysiotherapeut.

Op basis van een open stemprocedure stelt de Vereniging Arts en Leefstijl een  shortlist samen. De uiteindelijke winnaar wordt op 17 maart bekend gemaakt als sluitstuk van de Arts en Leefstijl Week.

Gestandaardiseerde anamnese

De Vereniging Arts en Leefstijl zit ook op andere fronten niet stil. Eind vorig jaar presenteerde de vereniging onder de naam LeefstijlCheck een gestandaardiseerde anamnese. Deze geeft zorgverleners houvast die de leefstijl van hun patiënten of cliënten systematisch willen evalueren.

“Regelmatig horen we dat zorgverleners meer inhoud, structuur en een gerichter vervolg willen geven aan het leefstijlgesprek waarin ze patiënten stimuleren en motiveren tot bewustwording en verandering”, legt voorzitter Iris de Vries uit. “Met de LeefstijlCheck kunnen zij het leefstijlgesprek voorbereiden en de voortgang meten en evalueren. We zorgen dat het tijdsbeslag past bij de dagelijkse praktijk in de nulde, eerste, tweede en derde lijn.”

Routekaart

Ook werkte de vereniging mee aan het opstellen van een routekaart die leefstijlgeneeskunde een steviger plek moet geven binnen de huisartsen- en medisch specialistische zorg. Daarnaast sloot de vereniging zich aan bij de nieuwe Green Deal Duurzame Zorg. “Leefstijl en duurzaamheid zijn integraal verbonden en beiden zeer urgent”, aldus De Vries. “Wij zetten ons al jaren in om leefstijlgeneeskunde te implementeren in de gezondheidszorg, zodat mensen extra stimulans krijgen om gezonde keuzes te maken.”

Deel

artikel
Tessa Kouwenhoven: ‘Leefstijlgeneeskunde maakt werknemers blij en vitaal’
Lees meer
artikel
‘Chronische stress steeds groter probleem’
Lees meer
artikel
Artsen promoten gezonde leefstijl
Lees meer
artikel
Bas Bloem: ‘Sport geeft patiënt het stuur terug’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in