Hulpmiddelenwijzer uitgebreid met tips voor dagelijkse handelingen

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Wat kan er beter aan de Hulpmiddelenwijzer?
Lees meer

De Vilans Hulpmiddelenwijzer biedt betrouwbare informatie voor burgers, mantelzorgers en zorgprofessionals die op zoek zijn naar een oplossing om dagelijkse activiteiten te kunnen blijven doen. Naast informatie over honderden hulpmiddelen, biedt de Hulpmiddelenwijzer nu ook tips voor het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Deze tips worden opgesteld in samenwerking met ergotherapeuten en helpen gebruikers de beste oplossing voor hun situatie te vinden.

De samenwerking met ergotherapeuten ontstond toen in 2021 vier ergotherapeuten van De Hoogstraat Revalidatie contact opnamen met de Hulpmiddelenwijzer. Ze misten handelingen als mogelijke oplossingen. Ergotherapeuten kijken namelijk eerst wat iemand zelf nog kan.

Best passende oplossing

Inmiddels zijn er al voor honderd activiteiten handelingstips toegevoegd. Die zijn te vinden onder ‘handig om te doen’. De tips vormen een aanvulling op de hulpmiddelen die al op de website te vinden zijn, zodat de gebruiker de best passende oplossing kan kiezen. Iemand die moeite heeft met het snijden van groente vindt nu niet alleen informatie over een aangepast mes, maar ook tips om dit op een andere manier aan te pakken. Bijvoorbeeld door s zelf een plank te voorzien van roestvrijstalen spijkers en hier de groenten op vast te prikken.  Of gewoon voorsneden groente te kopen.

Omdat de kennis van ergotherapeuten in ontwikkeling blijft, is de Hulpmiddelenwijzer ook een samenwerking aangegaan met Ergotherapie Nederland, de beroepsvereniging voor ergotherapeuten. De uitbreiding van de Hulpmiddelenwijzer sluit bovendien goed aan bij de kernactiviteiten van ergotherapie. Ergotherapeuten kijken namelijk naar wat de beperkingen en mogelijkheden zijn en welke oplossing hier het beste bij past.

Dit kan een hulpmiddel zijn, maar wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet ideaal te zijn voor een andere persoon in dezelfde situatie. Ergotherapie Nederland wil dan ook graag dat professionals en naasten zich bewust worden van het belang van het bieden van oplossingen op maat.

Vernieuwde website

De samenwerking met de ergotherapeuten sluit mooi aan op de vernieuwing van de website van de Hulpmiddelenwijzer.Gebruikers kunnen vanaf nu hulpmiddelen zoeken die helpen bij een bepaalde activiteit, zoals ‘boodschappen doen’, maar ook die passen bij de eigen situatie, bijvoorbeeld ‘epilepsie’.

Deel

artikel
Hugo Kennis: ‘Avocado’s en soja zijn geen oplossing’
Lees meer
artikel
Directeur van Huuskes: ‘Duurzaamheidstransitie is niet meer te remmen’
Lees meer
artikel
Koks en diëtisten werken succesvol samen bij St. Antonius
Lees meer
artikel
Doe mee aan de Zorgeloos Smullen Challenge
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in