Inspectie Volksgezondheid Aruba wint Briljante Mislukkingen Award

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer

Op 13 september werden de Briljante Mislukkingen Awards Zorg uitgereikt. De juryprijs was voor een project van Inspectie Volksgezondheid Aruba over de exploitatievergunningen voor verzorgingshuizen op het eiland. De publieksprijs ging naar LHM Diagnostiek.

Met de invoering van een nieuwe wet op Aruba kwam aan het licht dat geen enkel verzorgingstehuis een exploitatievergunning had. En dat terwijl de vraag sterk toenam. Daardoor konden Arubaanse cliënten in verzorgingshuizen niet rekenen op continuïteit, kwaliteit en veiligheid van de zorg die zij krijgen. De Inspectie Volksgezondheid Aruba pakte de handschoen op en zette zich, samen met vier andere overheidsdiensten, in om de kwaliteit van de verzorgingshuizen te verbeteren via de exploitatievergunning.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Het project heeft ook veel langer geduurd dan verwacht door de coronacrisis. Daar komt nog bij dat alle dertien uitgegeven exploitatievergunningen na een jaar zijn vervallen: ze waren voor één  jaar geldig. Tegelijkertijd heeft het project wel geleid tot een kwaliteitsverbetering in de verzorgingshuizen.

Antistoffentest

De publieksprijs werd gewonnen door LHM Diagnostiek met een casus over de IgG-antistoffentest die in het buitenland erkend wordt, maar Nederlandse zorgverzekeraars willen er niet aan. Specifieke voedingsmiddelen in het voedingspatroon van patiënten kunnen een scala aan chronische klachten veroorzaken.

Testen op een klassieke voedselallergie (type-I), waarbij klachten direct optreden, vindt veelal plaats bij de huisarts of in het ziekenhuis. Bij een vertraagde voedselallergie (type-III) treden de klachten vaak pas uren of dagen later op en zijn vooral chronisch. Om te bepalen of er sprake is van een vertraagde voedselallergie analyseert LHM Diagnostiek met een betrouwbare analyse de aanwezigheid van IgG-antistoffen tegen voeding. Deze manier van testen is klinisch veelbelovend, maar de Nederlandse zorgprofessionals erkennen het concept nog niet.

Briljant

De competitie wordt georganiseerd door het Instituut voor Briljante Mislukkingen met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ZonMw. Een Briljante Mislukking is een goed voorbereide poging om iets te realiseren met een andere uitkomst dan gepland. Mislukkingen zijn briljant wanneer ervan geleerd wordt en de ervaringen met anderen worden gedeeld. Bekijk hier alle genomineerden.

Deel

artikel
HELP-T wint Innovatieprijs
Lees meer
artikel
Rondje Zorg & facility: primeurs maken zorgverlening gemakkelijker
Lees meer
artikel
Een rondje beursvloer op de VeineDAGEN2024
Lees meer
artikel
Juvoly en Valtes winnen Nationale Zorginnovatieprijs 2024
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in