‘Leefstijl verdient plaats in kindergeneeskunde’

Uitgelicht event: Leefstijlgeneeskunde en kinderen
Lees meer

De fundamenten van leefstijl worden gelegd in de kinderjaren. Wat kinderen eten en hoe ze leven, bepaalt hun gezondheidsbasis voor het leven. In de kindergeneeskunde ontbreekt de kennis hiervan nog te vaak.

Max van Gent is jeugdarts in opleiding, Simone Klijntjes, anios Neonatologie aan het Radboudumc.  Samen gingen ze op zoek naar beschikbare kennis over leefstijl, voeding en preventie binnen de kindergeneeskunde.

Klijntjes benadrukt het belang van het beschikbaar maken van deze kennis. En dan vooral gericht op kinderen. “De basis voor chronische ziekten wordt gelegd in de jaren van nul tot achttien.”

Preventie is volgens haar steeds meer aanwezig in de eerste lijn, maar in de tweede lijn en specifiek in de kindergeneeskunde nog te weinig. “Voeding ontbreekt binnen de studie geneeskunde. Daar willen we verandering in brengen. Ik wilde het beste van beide werelden samenbrengen: voeding en gezondheid binnen de kindergeneeskunde.”

Kinderobesitas

Klijntjes en Van Gent ontwikkelden dus voor de Vereniging Arts en Leefstijl een scholing over leefstijlgeneeskunde en kinderen en wat je daar als zorgverlener kunt betekenen. De scholing richt zich op zowel eerste als de tweede lijn en wil bewustwording creëren over het belang van leefstijlinterventies bij kinderen.  Klijntjes: Kinderobesitas is een zorgelijk probleem. De basis hiervoor wordt gelegd in de jonge jaren. Het is niet met één pilletje op te lossen; het vraagt om aandacht voor de omgeving en een multifactoriële aanpak.”

Niet alleen medische details

Van Gent, jeugdarts in opleiding, vult aan: “In de kindergeneeskunde is er weinig aandacht voor leefstijl en preventie. Als jeugdarts heb je meer ruimte om hierover met ouders te praten. Het goede gesprek is essentieel. Het gaat over motiveren, niet alleen over medische details.”

Hij benadrukt het maatschappelijke belang: “Met negen miljoen chronisch zieken moeten we het erover hebben. Dat begint bij kinderen. We kunnen patiënten bewapenen om gezonde keuzes te maken. Als arts moet je in gesprek gaan, de beweegredenen achterhalen en adviseren. Het is te belangrijk om er niet over te praten.”

Klijntjes en Van Gent moedigen alle zorgverleners aan om deel te nemen aan de scholing. Die  biedt inzicht in de wetenschappelijke onderbouwing van leefstijlinterventies bij kinderen, met praktische handvatten voor positieve communicatie en gedragsverandering.

Bron: Vereniging Arts en Leefstijl

Deel

Meer over

Leefstijl,
artikel
Olga Commandeur: ‘Minder bewegen vergroot valrisico’
Lees meer
artikel
Dorenda van Dijken: ‘Overgang moet uit taboesfeer’
Lees meer
artikel
‘Nog beter zorgen voor alle ouderen’
Lees meer
artikel
Ron Blaauw: ‘Ik ga echt geen klei eten’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in