Vijfhonderd virtuele ziekenhuisbedden voor corona en griep

Volgend artikel: Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren
Lees meer

Virtuele ziekenhuisbedden bieden ruimte voor de groeiende stroom patiënten met covid en griep. Die krijgen op de eerste hulp of na een acute opname de Thuismeten app, saturatiemeter en zuurstof en kunnen thuis verder herstellen. 

Volgens Daan Dohmen van Luscii komen er deze maand minimaal vijfhonderd virtuele ziekenhuisbedden bij. De patiënten worden vanaf het medisch callcenter in het ziekenhuis in de gaten gehouden. Onderzoek laat zien dat het zo mogelijk is patiënten zes tot elf dagen eerder uit het ziekenhuis te ontslaan.

Griep

Waar het vorig jaar vooral patiënten met corona waren, zien longartsen nu ook veel andere acute longpatiënten. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een longaanval en griep. Dat verhoogt de druk nog verder. Anneke van Veen, longarts en CMIO-eHealth in Canisius Wilhelmina Ziekenhuis: “Om snel extra capaciteit te creëren, is het programma CWZ Thuis met zuurstof uitgebreid voor patiënten met zowel covid als met griep.”

In 2020 werden de Luscii virtuele thuisopnames met succes ingezet in zo’n twintig ziekenhuizen. Al 2.000 patiënten ontvingen deze vorm van zorg. Albert Schweitzer Ziekenhuis en Jeroen Bosch Ziekenhuis namen op het hoogtepunt zestig tot tachtig patiënten virtueel thuis op.

Om extra voorbereid te zijn op wat er komen gaat, is de Thuismeten app afgelopen weken bovendien uitgebreid met thuismonitoring voor griep. Dit nieuwe thuismonitoring -programma maakt CWZ nu voor ziekenhuizen in Nederland beschikbaar.

Nieuwe ziekenhuizen

Net als vorig jaar start Luscii vanaf donderdag 18 november weer met tweewekelijkse Zoom-in’s. Dat zijn virtuele inloop-momenten voor projectleiders en zorgverleners uit ziekenhuizen. Hierin kunnen ze ervaringen met elkaar delen. En ze bieden nieuwe ziekenhuizen de mogelijkheid om snel op te starten.

Maaike Zweers Auteur
Lees meer

Deel

Video: organiseer een Design Sprint
Lees meer
Vaccineer.nl wapent zorgverlener met betrouwbare informatie
Lees meer
Open Health Hub belooft naadloze gegevensoverdracht
Lees meer
UX design: dé passende ontwerper bestaat niet
Lees meer
Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren

Digitalisering komt terug in alle onderwerpen die bij de raad van toezicht langskomen. Leden van de raad van toezicht die zelf geen kennis en ervaring hebben met digitaliseren, weten niet welke thema’s erdoor geraakt worden. Het wordt tijd voor een digicommissaris.

Ilonka Coenraad Auteur
Lees artikel

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in