‘Maak gezond eten de norm in het ziekenhuis’

Gastauteur Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Chat met je sigaret
Lees meer

Op mijn blog over het aanbod aan gezond eten in het ziekenhuis zijn enorm veel reacties gekomen, alleen al op LinkedIn is mijn bericht meer dan 1,1 miljoen keer bekeken. Veel mensen zijn het met me eens, maar niet iedereen. Dat hoeft ook niet, het belangrijkste is dat het thema enorm leeft.

Door Iris de Vries

Uit de reacties op mijn blog blijkt dat veel patiënten en medewerkers aangeven dat zij ook gezonde voeding in het ziekenhuis missen. Er worden ook ziekenhuizen genoemd waar wel volop gezond aanbod te vinden is. Deze organisaties durven strategie en beleid te formuleren ten aanzien van dit thema. En veel belangrijker, dit ook om te zetten in daadwerkelijke concrete acties. Ze hebben het lef de businesscase te overstijgen als dit nodig is.

Gezonde keuzes

Er wordt terecht opgemerkt dat iedereen zelf een rol speelt in welke keuzes hij of zij elke dag maakt. Het is ook niet mijn bedoeling dat we voor het individu zouden moeten beslissen wat ze wel en niet moeten eten. Ik vraag me wel af waarom de gezonde keuzes nog té vaak en té makkelijk voor het grijpen liggen in vergelijking met het gezonde aanbod. Corona heeft ons laten zien dat het slecht gesteld is met onze publieke gezondheid. Onze leefomgeving kan veel gezonder en dat vraagt om collectieve keuzes die gezondheid centraal zetten.

Gezond eten als norm

Gezond en lekker zijn geen tegenstellingen. Het is een misvatting dat gezond eten niet lekker kan zijn. Bied het veelvuldig aan, presenteer het aantrekkelijk en laat het de norm zijn. Er zijn legio goede voorbeelden dat gezond, lekker en voedzaam heel goed samengaan.

Om gezond te eten moet je nu in veel ziekenhuizen nog moeite doen. Maar je kunt het ook juist omdraaien. Waarom kunnen we die ongezonde optie niet wat moeilijker maken? We weten uit onderzoek dat het dan ook minder wordt gegeten. Als iemand vraagt om kroketten en suiker als ‘comfort-food’ in emotioneel zwaar vaarwater, dan is het fijn als dit op aanvraag ook beschikbaar is. Echter, het is dan een bewuste keuze en geen onbewuste, daar gaat het om.

Ondervoeding

Een groot probleem in de ziekenhuizen, ondervoeding, komt ook vaak voorbij als argument voor het ongezondere aanbod. Er is gelukkig veel eiwitrijk eten beschikbaar wat wel gezond is en waar je patiënten ook mee op gewicht kunt brengen en houden. Ik heb veel berichten ontvangen van inspirerende koks die hier dagelijks mee bezig zijn. Nog te vaak wordt er meteen voor de ongezonde optie gekozen en wordt er niet geprobeerd naar alternatieven te zoeken. De ongezonde optie zou de laatste stap moeten zijn, als niets anders meer werkt.

Kracht van social media

De kracht van social media is mij ook weer op een prachtige manier duidelijk geworden. Er worden onder mijn post volop succesvolle initiatieven gedeeld en gepleit voor een gezonder aanbod in ziekenhuizen of andere zorginstellingen. Wij zijn binnen de Vereniging Arts en Leefstijl druk bezig om alle initiatieven uit de reacties te verzamelen en ze binnen ons netwerk te kunnen delen. Zo blijven we het vuurtje aanhouden.

Maatschappelijk thema

Het werd een interactief forum waar iedereen elkaar voorzag van informatie waar anderen direct weer mee aan de slag konden gaan. Geweldig! Dit was precies mijn bedoeling. Niet omdat ik de waarheid in pacht heb, maar omdat ik een belangrijk maatschappelijk thema wil agenderen en hoop dat we met elkaar verder komen.

Want een gezonder Nederland met goede passende zorg voor iedereen maken we met elkaar. Er staan ons echt nog behoorlijke uitdagingen te wachten, dus laten we elkaar blijven inspireren om het verschil te maken voor mijn zoontje, voor onze kinderen!

 

 

 

 

 

 

 

Deel

artikel
‘Dutch Health Week is prachtige merkversterker’
Lees meer
artikel
‘Preventiestrategie onmisbaar voor ziekenhuizen’
Lees meer
artikel
Tamara de Weijer: ‘Het gaat om voeden, niet om vullen’
Lees meer
artikel
Volop activiteiten op VeineDAGEN
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in