Fysiotherapeuten bestrijden chronische pijn met VR

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: VR en pijnbestrijding: ervaringen en tips
Lees meer

Het aantal fysiotherapeuten dat met behulp van een VR-bril chronische pijn bestrijdt, is binnen een jaar tijd met 93 procent toegenomen. De bril kan het aantal ‘draaideurpatiënten’ die steeds hun weg richting fysiotherapeuten weten te vinden drastisch omlaag brengen.

In september 2022 waren er nog 73 fysiopraktijken die gebruik maakten van virtual reality. Ruim een jaar later zijn dat er opeens 141 volgens cijfers van Reducept.  Volgens mede-oprichter Louis Zantema is dit het bewijs van de groeiende behoefte om met innovatieve en alternatieve oplossingen te werken. “De zorg kampt met een prangend tekort aan personeel. In Nederland hebben we drie miljoen mensen met chronische pijn. Vergrijzing maakt het probleem niet minder. Daar proberen we samen met de fysiotherapeuten een oplossing voor te verzinnen.”

Chronische pijn

Chronische pijn legt momenteel gigantische druk op de mensen die werken in de zorg. Zantema: “Chronische pijn is een nogal onbegrepen fenomeen dat patiënten en ook behandelaars frustreert. Bij chronische pijn is er namelijk geen sprake meer van weefselschade, maar van pijnsensatie.”

VR-game

Wie de bril opzet, kan volgens Zantema in het zenuwstelsel virtueel zijn of haar pijn bestrijden door de pijnpunten weg te schieten. “Door patiënten te voorzien van pijntherapie in de vorm van VR-game, kunnen zorgverleners dus mogelijk de zorgkwaliteit verbeteren zonder dat dit extra personeel vereist. En als patiënten begrijpen wat er in hun lichaam gebeurt, zijn ze bovendien gemotiveerder om zich in te zetten voor een behandeling, wat kan voorkomen dat pijnklachten nóg chronischer worden.”

 

Deel

Meer over

Virtual reality,
artikel
‘Nieuwste VR-brillen niet zo belangrijk bij zorgeducatie’
Lees meer
artikel
VR-brillen en stroopwafels: de zorg verbeteren in de Arabische woestijn
Lees meer
artikel
‘VR in de zorg moet over waarde gaan in plaats van kosten’
Lees meer
artikel
AI in ziekenhuizen krijgt flinke impuls
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in