mProve ziekenhuizen openen gedeeld ‘innovatieloket’

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Gezocht: slimme ideeën voor zorginnovatie
Lees meer

Het mProve Funxlab is op zoek naar slimme innovaties voor duurzame zorg.  In een call nodigt Funxlab technologie-ontwikkelaars uit om baanbrekende innovaties te delen die het werk in de zorg slimmer en leuker maken te delen. Dat kan tot 1 november.

Het initiatief is om twee redenen bijzonder. De zeven mProve-ziekenhuizen openen met het Funxlab één gezamenlijke voordeur voor innovatie. Bovendien neemt Funxlab de professional en diens werkproces als uitgangspunt voor beoordeling, waar nu vooral parameters als patiëntbeleving en financiële efficiency in tel zijn.

De goede verstaander kan het met een beetje fantasie al in de naam teruglezen. Het draait bij Funxlab om ‘functionele technologie’. Binnen dit nieuwe mProve-programma is functionaliteit direct verbonden aan de vraag: wat heeft de professional eraan? “Bij misschien wel 80 procent van de innovaties gaat het vooral om de verbetering van de patiëntbeleving of zorguitkomsten”, zegt programmamanager Jos Knaapen. “Het werk van de zorgverlener als uitgangspunt voor innovatie is vrij onontgonnen gebied. Dat was ook de aanleiding voor de oprichting van Funxlab.”

Werkplezier

“Wij willen technologie zo inzetten dat het arbeid bespaart, het werkplezier verhoogt en de capaciteit vergroot”, verduidelijkt Knaapen. “Als een verpleegkundige dankzij een slimme innovatie niet eindeloos meer hoeft te zoeken naar hulpmiddelen win je tijd. Die kan weer aan de patiënt besteed worden. In de praktijk leveren innovaties de professional nu soms meer werk op dan ze besparen. Dat is wat ons betreft de omgekeerde wereld.”

Concentreren

Behalve het verleggen van het accent bij innovatie wil Funxlab ook meer lijn brengen in de stroom van pilots en best practices. “Vaak zijn verschillende ziekenhuizen bezig met innovaties die sterk op elkaar lijken”, legt Knappen uit. “Door één voordeur voor innovatie te openen. kijken we of we dat meer kunnen concentreren. Het is in ieder geval uniek dat zeven ziekenhuizen dit nu samen gaan doen.”

Ambitie

Wat Knaapen betreft kan dit gezien worden als een eerste stap. “Onze ambitie gaat verder dan de mProve ziekenhuizen. Uiteindelijk is het natuurlijk de vraag hoe we good practices van zeven naar zeventig ziekenhuizen kunnen brengen.”

Innovation call

Met een eerste publieke activiteit in de vorm van een innovation call maakt Funxlab de intenties goed duidelijk. In de call nodigt Funxlab technologie-ontwikkelaars uit om baanbrekende innovaties die het werk in de zorg slimmer en leuker maken, te delen.

Impact

Deelnemers krijgen de kans om met Funxlab en daarmee met de zeven mProve ziekenhuizen samen te werken en impact te maken. Dat wat in de praktijk goed werkt, wordt via Funxlab versneld geadopteerd, geïmplementeerd en opgeschaald in deelnemende mProve ziekenhuizen.

X-factor

Waar Funxlab naar op zoek is, ligt in de naam besloten “Wij zoeken initiatieven die de X-factor hebben”, zegt Knaapen. En niet vergeten staat de X als wiskundig symbool ook voor vermenigvuldigen c.q. vermeerderen. Oftewel: schaalbaarheid telt ook mee. Inzendingen kunnen tot 1 november aangemeld worden via de website van mProve.

Deel

artikel
Innovatie-event HLTH rekt healthtech-agenda op
Lees meer
artikel
HLTH breekt lans voor vrouwengezondheid
Lees meer
artikel
Computable Awards 2024: bekijk de genomineerden
Lees meer
artikel
Gepaste zorg is soms kwestie van ‘gewoon stoppen’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in