‘Nog beter zorgen voor alle ouderen’

Jasper Enklaar Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Tamara de Weijer: ‘Het gaat om voeden, niet om vullen’
Lees meer

Met de toenemende vergrijzing blijven op oudere leeftijd mensen langer thuis wonen. Dat kan alleen als ook de organisatie en het aanbod van voeding daarop wordt afgestemd, zegt Vincent Bos van Zorgboodschap.

Vincent Bos loop al lang mee in de foodsector. Hij werkte jaren bij Deli XL en was elf jaar geleden een van de medeoprichters van Zorgboodschap. Hij zag in die periode steeds meer zorgorganisaties hun magazijnen en keuken sluiten en hun facilitaire onderdelen afbouwen. “De zorg voor eten en drinken werd meer en meer aan de markt overgelaten. Dat is grootschalig opgepakt door verschillende convenience-aanbieders, die maaltijdcomponenten aanleveren aan zorginstellingen. Daarvan zijn wij er één.”

Belang van goede voeding

Zorgboodschap & Zorgmaaltijd levert aan meer dan 150 zorgorganisaties en aan de 6.000 verschillende afdelingen die daaronder vallen, variërend van restaurants, woongroepen tot keukens van zorginstellingen.

Hoewel anders georganiseerd, is het belang dat in de zorg wordt gehecht aan goede voeding onverminderd. Terecht, vindt Bos. “Het is mooi om te zien dat de kwaliteit van eten en drinken een belangrijk aandachtspunt is en niet een ‘budgetdingetje’. Want bij de mensen die gebruik maken van de zorg zijn altijd de eerste twee vragen die gesteld worden: Hebben we mooi weer en hoe was het eten?”

Groeiende vergrijzing

Daar ligt wel een uitdaging, zeker met de groeiende vergrijzing. Dat leidt tot een toenemende druk op de zorg. “Daar moeten alternatieve oplossingen voor komen”, zegt Bos. “Door maatregelen van de overheid blijven mensen langer thuis wonen. Zorginstellingen wordt gevraagd zorg bij cliënten thuis te leveren, inclusief het eten en drinken. Bijvoorbeeld met het ‘volledig pakket thuis’.”

Zo wordt er ook gesproken over de optie om weer verzorgingshuizen in plaats van verpleeghuizen te gaan bouwen. Hoewel dat beleid zich nog moet uitkristalliseren, sorteert Zorgboodschap in de strategische plannen daar al wel op voor. “Met technische middelen, ICT-oplossingen en innovaties moeten we met z’n allen in staat zijn om mensen een langer, prettig verblijf te geven, waar dan ook. Met ondersteuning, ook in het verstrekken van eten en drinken.”

Slik- en kauwproblemen

Een ander thema dat samenhangt met de toenemende vergrijzing is de aandacht voor de consistentie van maaltijden. “Er zijn veel slik- en kauwproblemen. Maaltijden moeten daarom voldoen aan de verschillende standaarden van de het IDDSI-raamwerk, de vijf gradaties van diktes van voedingsmiddelen volgens het International Dysphagia Diet Standardization Initiative.”

De rol van de diëtetiek is sowieso toegenomen, meent Bos. Bijvoorbeeld om problemen op te lossen met normale in plaats van alleen met medicinale voeding. Of door eiwitinname op een andere manier dan met vlees of supplementen te stimuleren. “En de samenleving is veel diverser geworden. Daarom zijn ‘multiculturele’ maaltijden steeds belangrijker.”

Transparant en duurzaam

Het hoofdthema is volgens Bos toch de verduurzaming van de zorg op allerlei terreinen: gebouwen, toeleveranciers en assortimenten. Dat vraagt bijvoorbeeld meer aandacht voor verspilling en afvalscheiding. “We zijn zelf ook enorm aan het verduurzamen, zodat we kunnen blijven meedoen met de eisen die de Green Deal Duurzame Zorg aan leveranciers blijft stellen. Alles komt in het teken te staan van een transparantere en duurzamere aanpak.”

Circulaire economie

Met alle verduurzamingsinitiatieven en nieuwe regelgeving, zoals de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive, zal Zorgboodschap er over een aantal jaar wel anders uitzien. “Ik verwacht in 2030 dat we onder een prachtig duurzaam dak zitten, met een eigen productiefaciliteit voor maaltijden. Vanwege de toenemende complexiteit is het handig om dat in eigen beheer te doen. Het nieuwe pand hangt vol met zonnepanelen, met accu’s, zodat we zonne-energie kunnen opvangen en ‘s avonds kunnen teruggeven aan het opladen van onze elektrische vrachtwagens: de circulaire economie in wording. Daar zijn we serieus mee bezig om ook de volgende generaties een goed bestaan te geven.”

 

Deel

artikel
Dorenda van Dijken: ‘Overgang moet uit taboesfeer’
Lees meer
artikel
Ron Blaauw: ‘Ik ga echt geen klei eten’
Lees meer
artikel
‘Leefstijl moet integraal onderdeel zijn van reguliere zorg’
Lees meer
artikel
Hugo Kennis: ‘Avocado’s en soja zijn geen oplossing’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in