Start-up Artica haalt 12 miljoen euro binnen

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Clear.bio: van start-up naar basisverzekering
Lees meer

Biotechbedrijf Artica Therapeutics heeft 12 miljoen euro opgehaald in een financieringsronde voor startende bedrijven. De financiering wordt de komende jaren ingezet om kandidaat-medicijnen gereed te maken voor klinische validatiestudies.

Artica heeft de afgelopen jaren een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van medicijnen voor patiënten die lijden aan ernstige ontstekings- of immunologische aandoeningen als Crohn, reuma en lupus.

Beperkingen en bijwerkingen

Er zijn al verschillende medicijnen beschikbaar om auto-immuun- en  ontstekingsziekten te behandelen. Deze hebben veel beperkingen en bijwerkingen. Ze behandelen veelal de symptomen in plaats van de oorzaken.

Tjeerd Barf, mede-oprichter en CEO van Artica:  “Ontstekings- en immunologische aandoeningen kunnen bijvoorbeeld gepaard gaan met een enorm hoog niveau aan zogenoemde cytokines. Deze cytokines veroorzaken activatie van bepaalde receptoren. Medicijnen moeten die receptoren blokkeren. De medicijnen die nu op de markt zijn, kunnen dat vaak maar voor een hele beperkte periode, of de werking is onvoldoende vanwege die hoge cytokineniveaus.”

Ontstekingsziekten

“De medicijnen die wij willen ontwikkelen, kunnen zich langdurig en onomkeerbaar hechten aan deze receptoren. Er zijn al medicijnen die onomkeerbaar hechten aan bepaalde ziekte-eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan aspirine en omeprazol. Wij hebben ontdekt dat deze methode ook kan werken voor bepaalde receptoren die zijn betrokken bij auto-immuun en ontstekingsziekten.”

Klinische studies

Met de financiering kan Artica volgens Barf in ieder geval drie jaar vooruit. “We verwachten over een jaar of vijf tot zes de eerste klinische studies te kunnen gaan uitvoeren.”  De investeringsronde werd geleid door Thuja Capital en Seroba, samen met InnovationQuarter en oprichtingsinvesteerder Biogeneration Ventures.

Deel

artikel
Radboudumc en UT intensiveren health tech-samenwerking
Lees meer
artikel
BeBright, Movimento en Visiom slaan handen ineen
Lees meer
artikel
‘Digitalisering zorg vraagt om gerichte strategie’
Lees meer
artikel
Olga Commandeur: ‘Minder bewegen vergroot valrisico’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in