Thomas Furness: ‘VR geeft ouderen reden om te leven’

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Ook opa moet mee in de metaverse; innovatie op SXSW
Lees meer

De inzet van virtual reality (VR) in het gezondheidsdomein zal de komende jaren verschuiven van curatieve zorg naar de care. Dat voorspelt de grondlegger van VR Thomas Furness in een podcast van Pepper. Hij ziet veel mogelijkheden voor VR voor ouderen. VR kan volgens Furness niet alleen eenzaamheid, angst en depressie onderdrukken, maar ook cognitieve achteruitgang afremmen.

Foto: ROM Utrecht Region

“Wil VR net zo gewoon worden als een traditionele bril dan moet het échte problemen oplossen”, aldus Furness in gesprek met podcastmakers Jelle Drijver en Jos Hummelen. In een vergrijzende samenleving is eenzaamheid zo’n probleem. “Normaal gesproken worden ouderen in een verpleeghuis op medicatie gezet zodat ze maar niet depressief of onrustig worden”, stelt Furness. “VR houdt de geest actief. Ouderen kunnen samen met familieleden activiteiten ondernemen, terwijl ze fysiek in een verpleeghuis zijn. Een honderdjarige die via ons voor het eerste kennis maakte met VR zei ons zelfs: nu heb ik een reden om te leven.”

Hersenscans

Volgens Furness is VR niet alleen een goed middel tegen eenzaamheid, depressie en onrust, maar kan het ook cognitieve achteruitgang en dementie afremmen. Hij baseert zich hierbij op hersenscans die laten zien dat VR in staat is om specifieke gebieden in de hersenen te activeren. Om deze reden wordt VR ook al regelmatig ingezet bij pijnbestrijding.

“Om pijn te kunnen voelen moet het brein prikkels registreren. Maar de hersenen kunnen maar een beperkt aantal indrukken tegelijk aan. VR is zo overweldigend dat andere signalen niet geregistreerd worden. Bij patiënten met brandwonden hebben we gezien dat ze behandelingen waar ze het anders bij uitschreeuwden niet eens opmerkten.”

Virtueel onderwijs

Furness voorziet dat VR ook steeds nadrukkelijker educatieve toepassingen gaat krijgen. “Het onderwijs van morgen wordt niet in de klas gegeven, maar zal vooral bestaan uit veldtrips naar virtuele werelden.”

Ook in de zorg wordt VR al succesvol voor trainingsdoeleinden ingezet. Zo ontwikkelden Furness en zijn collega’s een omgeving waarbinnen chirurgen in opleiding prostaatoperaties kunnen uitvoeren. “Tijdens een coschap krijgt een arts in drie tot vier jaar misschien vijftig keer de kans om zo’n operatie uit te voeren. Met ons model kan een arts vijftig operaties per dag doen.”

‘Grandfather of VR’ Furness trad recentelijk op als spreker tijdens de Dutch Health Week. Furness was in Utrecht op uitnodiging van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (ROM). De podcast van Pepper met Thomas Furness is te beluisteren op Spotify.

Deel

Meer over

Virtual reality,
artikel
Santeon versnelt zorgtransformatie met dataplatform
Lees meer
artikel
Diederik Gommers: AI haalt huidige EPD’s in
Lees meer
artikel
‘EHDS komt er in sneltreinvaart aan’
Lees meer
artikel
VWS: AI vraagt om samenwerking
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in