Een rondje beursvloer op de VeineDAGEN2024

Kim Sterenborg Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Excursie over de beursvloer: inspiratie voor de ouderenzorg
Lees meer

Tijdens de Dutch Health Week draait alles op de VeineDAGEN om kinderen en volwassenen met een beperking. Er is van alles te beleven – van gamen tot rolstoeldansen. En er staan volop exposanten hun nieuwste innovaties te tonen. Dutch Health Hub liep een rondje over de beursvloer. 

Iedereen kan gamen

Maana Wingers laat bezoekers namens Koninklijke Visio zien hoe mensen met een visuele beperking kunnen gamen met een Xbox en PlayStation. De eerste dag van de VeineDAGEN start wat hectisch vanwege technische problemen, maar zodra dat is opgelost lopen de bezoekers duidelijk warm voor het onderzoek van Wingers. “Games zijn vaak echt wel toegankelijk voor mensen met een visuele beperking, alleen moet je wel even weten hoe je de instellingen moet aanpassen.” 

Visio wil met slimme tips de drempel om te gamen verlagen. Volgens Wingers is het trouwens het makkelijkst om te gamen op de computer. Daar is de gebruiker meestal al bekend mee en die hoeft dan niet ook nog eens de controller te leren kennen.

VeineDAGEN 2024 Visio

NMA gaming laat zien dat eigenlijk iedereen kan gamen. Wie kan blazen, zuigen of kijken, kan een game besturen. De mensen achter NMA-gaming zagen op youtube kinderen met een beperking die keken naar andere kinderen die wel konden gamen. Dat moest anders, besloten ze. Ook met twee personen één personage in een game spelen kan. Broertjes en zusjes, vriendjes en vriendinnetjes kunnen zo samen spelen. Ook wie liever muziek maakt, komt aan zijn trekken. Ook dat kan met de ademhaling, zo blijkt in de stand van NMA.

Een rondje Efteling met de SplitRider

Mark Nijhuis van e-Ability staat met zijn collega’s op de VeineDAGEN om eindgebruikers kennis te laten maken met de nieuwe e-Ability SplitRider Ultra Light. Oftewel: een lichtgewicht opvouwbare elektrische rolstoel. “Ideaal voor mensen die nog wel een stukje zelf kunnen lopen en bijvoorbeeld met de kinderen of kleinkinderen naar de Efteling willen gaan. Rolstoel opvouwen en in de auto en met een actieradius van 15 kilometer kom je een heel eind,” vertelt hij. De SplitRider weegt slechts 8,6 kilo. 

e-Ablity is importeur van de elektrische rolstoelen en verkoopt ze via verschillende winkels in Nederland. Dat is een heel bewuste keuze: de winkels zijn namelijk ook de serviceverleners. Dus bij reparaties en vragen staat er vrijwel direct iemand voor de gebruikers klaar. 

e-ability Split Rider

Tillift van Human Care: een tijger voor intramuraal

Het was nog even spannend of de Eline eFlow tillift te zien zou zijn tijdense de VeineDAGEN, vertellen Yvonne van der Heide en Ilonka van der Kaag van Human Care. De tillift kwam letterlijk eergister uit de fabriek, dus we hebben hier te maken met een primeur. De Eline eFlow staat zelfs nog niet op de website, maar is binnenkort al uit voorraad leverbaar. “Mensen komen speciaal naar de VeineDAGEN om ‘m voor het eerst te zien.” 

Yvonne: “Dit is echt een tijger voor intramuraal.” De lithium ion batterij gaat drie keer langer mee dan reguliere batterijen en hij kan losgekoppeld worden. Terwijl de tillift in gebruik is, kun je dus een tweede batterij alvast opladen. Voor de verzorgende is het een heel licht apparaat: je kunt het zelfs met je pinken over de afdeling duwen. Daarnaast zitten er allerlei slimme snufjes op die het comfort en de veiligheid vergroten. Dat kun je de komende dagen nog zelf ervaren op de VeineDAGEN. 

Human Care tillift

Mobiel snoezelen

Een andere primeur op VeineDAGEN is de mobiele snoezel iglo van World Wide Snoezelen. Ilse Achterberg is blij dat ze de iglo op tijd binnen heeft gekregen vanuit Zuid-Afrika om ‘m op het event te tonen. De iglo is volgens haar gemakkelijk en snel overal op te zetten. De prijs: rond de 8.000 euro. Niet goedkoop, maar er zijn al bezoekers die aangeven ‘m graag thuis te willen hebben.

 

 

De VeineDAGEN vinden op 11, 12 en 13 april plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Je kunt online een gratis entreebewijs aanvragen

Deel

artikel
Zorg Enablers: innovatie relevanter dan ooit
Lees meer
artikel
Laatste levensfase: meebeslissen ja, anticiperen nee
Lees meer
artikel
Platform biedt kostenefficiënte hoorzorg op afstand
Lees meer
artikel
Maastro halveert wachttijd behandeling longkanker
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in