App bibliotheek van Luscii pakt het ‘NIH-syndroom’ aan

App-bibliotheek
Philip van de Poel
Philip van de Poel
14 oktober 2021
2 min

Met de app bibliotheek van Luscii kunnen zorgprofessionals bewezen thuismonitoring ontsluiten voor hun eigen patiënten. Ze hoeven zo niet opnieuw het wiel uit te vinden. Dat betoogt oprichter Daan Dohmen van Luscii. 

“Luscii heeft via de eigen app al meer dan twintig miljoen registraties in zeven landen in Europa en Afrika verwerkt bij meer dan veertig ziektebeelden”, aldus Dohmen tijdens de eerste Luscii Medical Developer Conference. “Het is onze droom dat dokters, die hun kennis hebben gedeeld om deze thuismonitoring programma’s te ontwikkelen, hun creaties met elkaar kunnen delen.”

Luscii Library

Om deze droom te verwezenlijken heeft ‘Nederlands snelst groeiende health tech-bedrijf’ de Luscii Library ontwikkeld. Deze volgens Dohmen ‘revolutionaire app-winkel’ stelt artsen in staat om snel en simpel met elders bewezen thuismonitoring aan de slag te gaan. Internisten uit ziekenhuizen van over de hele wereld kunnen bijvoorbeeld via de Library het in CWZ in Nijmegen ontwikkelde diabetes thuismonitoring-programma inzetten voor hun patiënten.

Validatie

Het openstellen van de bibliotheek moet een einde maken aan het ‘not invented here syndrom’. Als gevolg hiervan gaan ziekenhuizen nog geregeld zelf aan de slag, terwijl er elders al kant en klare oplossingen zijn. Dohmen: “Wij willen dat niemand het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.”

Bijkomend voordeel: pioniers krijgen een extra beloning voor hun onderzoek en ontwikkelwerk. Zeventig procent van de gebruikers-fee gaat naar de bedenkers van de betreffende applicatie. Alvorens de app een plekje in de digitale bieb krijgt moet er wel een gevalideerde studie zijn gedaan. Een Medical Board, bestaande uit artsen en verpleegkundigen van de deelnemende ziekenhuizen, houdt toezicht op de kwaliteit van de apps in de bibliotheek.

Wachtlijsten en personeelstekort

Luscii constateert dat thuismonitoring een steeds hogere vlucht neemt. Door Covid-19, de wachtlijsten en personeelstekorten groeit de druk op de zorg. Ziekenhuizen zoeken daarom steeds nadrukkelijker naar manieren om een virtuele vinger aan de pols te houden bij patiënten. Regulerende instellingen als de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan mee in deze ontwikkeling. Op aangeven van OLVG en zorgverzekeraar Zilveren Kruis besloot de NZa begin oktober om zes nieuwe prestaties te gaan vergoeden. Het gaat hierbij om telemonitoring bij hartritmestoornissen, hypertensie, hartfalen, pijn op de borst, COPD en astma.

De groeiende belangstelling voor zorg op afstand weerspiegelde zich ook in het bezoekersaantal van de eerste Luscii Medical Developer Conference (LMDC). Ruim tweehonderd artsen en verpleegkundigen deelden in het Gooiland Theater in Hilversum hun ervaringen.

 

Thuismonitoring COPD

Verpleegkundig Specialisten Longgeneeskunde Marleen Joxhorst en Dominique Vaessen van Isala ontvingen de eerste Luscinia Award voor hun werk als pioniers op het gebied van thuismonitoring bij COPD.

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen