De healing environment: vijf tips

Healing environment
Maaike Zweers
Maaike Zweers
27 november 2024
2 min

Een healing environment ondersteunt herstel, vermindert stress en bevordert een gevoel van veiligheid en comfort. In  zorginstellingen zijn er volop toepassingen mogelijk. 

Het concept is ontstaan in de jaren ’80 en ’90, toen steeds meer aandacht werd besteed aan patiëntgerichte zorg en evidence based design. Onderzoek in de omgevingspsychologie toonde aan dat factoren zoals licht, geluid, en de aanwezigheid van natuur een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gezondheid van patiënten en cliënten.

Natuurlijk zijn niet alle elementen overal toe te passen en zijn er eisen met betrekking tot bijvoorbeeld veiligheid en hygiëne, maar ook relatief kleine  aanpassingen kunnen een groot effect hebben.

Vijf tips voor een healing environment

1. Voeg natuurlijke elementen toe

Het integreren van planten, water en natuurlijk licht vermindert stress en heeft een positieve uitwerking op het welzijn. Een mooi uitzicht op een groene omgeving is helemaal mooi, maar dat is natuurlijk niet overal mogelijk. Verticale tuinen of hangende planten zijn wellicht een optie. Of potplanten als varens, rubberbomen of sansevieria’s.

2. Kies rustgevende kleuren en materialen

Blauw wordt geassocieerd met rust, stabiliteit en vertrouwen. Gebruik zachte tinten blauw in behandelruimtes, slaapkamers of wachtruimtes. Groen met natuur, balans en vernieuwing. Het geeft een gevoel van veiligheid en ontspanning en is rustgevend voor de ogen. Het is een goede keuze voor ruimtes waar mensen langere tijd doorbrengen, zoals patiëntenkamers of familieruimtes. Zachte aardetinten zijn heel geschikt voor  vloeren, meubels of decoratieve accenten.

3. Gebruik natuurlijke materialen

Hout straalt warmte en zachtheid uit en heeft een kalmerend effect. Kies voor gordijnen van katoen of linnen voor een luchtige uitstraling. Kussens en dekens van wol of bamboevezel geven comfort. Voor tapijten en vloerkleden zijn jute, sisal of hennep een goede keuze.

4. Pas de akoestiek aan

Installeer geluidsabsorberende materialen in muren, plafonds en vloeren om galm en lawaai te minimaliseren. En gebruik rustgevende achtergrondmuziek in wacht- of ontspanningsruimtes. Muziek met een rustig en langzaam tempo (60-80 bpm) synchroniseert met een rustige hartslag en kan een kalmerend effect hebben.

5. Voeg kunstwerken toe

Kunstwerken kunnen troost bieden en inspireren. Afbeeldingen van landschappen, bloemen, water, bomen of dieren roepen een gevoel van rust en verbondenheid met de natuur op. Abstracte kunst met vloeiende lijnen, zachte overgangen en harmonieuze patronen kan inspirerend werken zonder overweldigend te zijn.

Bron: ZorgSaamWonen

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen